Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Удосконалення конструкції сферичної кінцевої фрези



Дослідження геометрії сферичних кінцевих фрез показали, що різальна частина цих фрез може бути удосконалена. Так відомі фасонні фрези [ОСТ 1.52190-76] мають циліндричну або конічну різальну частину з виконаними на ній гвинтовими різальними кромками і гвинтовими стружковими канавками з кутом нахилу w та сферичну різальну частини фрези з торцевими різальними кромками, які мають передні та задні поверхні, що утворюють гвинтові та торцеві різальні кромки, причому передні поверхні торцевих різальних кромок виконані плоскими. Недоліком таких фрез є те, що виконання плоскої передньої поверхні, яка утворює торцеву фасонну кромку, призводить до утворення точки стику на різальній кромці між сферичною та циліндричною або конічною частинами фрези, що призводить до утворення рисок на оброблюваній фасонній поверхні, тобто підвищує шорсткості обробленої поверхні.

Для підвищення стійкості фасонної кінцевої фрези та підвищенні якості оброблюваної фрезою поверхні у таких фрез пропонується передню та задню поверхні сферичної частини фрез виконати конічними. За основу конусів у цих фрез взяти торцеві різальні кромки, що виконані у площині, яка проходить через вершину точку фрези і дотичну до гвинтової різальної кромки у точці переходу сферичної частини фрези в циліндричну або конічну. Твірні цих конічних поверхонь виконати під інструментальними кутами передньої g та a задньої поверхонь (рис. 6.19).

Рисунок 6.19

На рис. 6.19а зображені вид збоку та спереду запропонованої фасонної кінцевої фрези. На рис. 6.19б зображені площина, в якій розташована торцева різальна кромка та утворені на торцевій різальній кромці конічні поверхні.

Фасонна кінцева фреза містить циліндричну або конічну частини 1 з гвинтовими різальними кромками 2 і гвинтовими стружковими канавками 3 з кутом нахилу w та сферичну частини фрези 4 з торцевими різальними кромками 5, які мають основну для передньої 6 та задньої 7 конічних поверхонь фрези та проходить через вершинну точку 8 фрези і дотичні 9 до гвинтової різальної кромки у точці переходу 10 сферичної частини фрези в циліндричну або конічну, твірні утворюють інструментальні кути gі та задньої aі поверхонь. Інструментальні кути фасонної кінцевої фрези визначаються фізико-механічними властивостями матеріалу, що обробляється.

Виконання у такий спосіб фасонної кінцевої фрези підвищує якість оброблюваної поверхні фрези за рахунок плавного сполучення гвинтової та торцевої різальних кромок. Це також збільшує її стійкість за рахунок забезпечення постійних нормальних статичних передніх та задніх кутів вздовж торцевої різальної кромки, та значно поліпшує відвод стружки.

На запропоновану конструкцію різальної частини фасонної кінцевої фрези одержаний патент (додаток А).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 351 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...