Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення статичних геометричних параметрів різальної частини інструменту



У загальному випадку інструментальні геометричні параметри різальної частини, не співпадають зі статичними геометричними параметрами. Співпадіння буде мати місце тоді, коли вектор швидкості головного руху різання буде перпендикулярний до інструментальної основної площини Р. У цьому випадку інструментальна площина різання Рnи буде співпадати зі статичною площиною різання Рnc. Однак завдання передньої і задньої площин в інструментальній системі координат може відрізнятися від прийнятого в статичній системі координат.

У статичній системі координат передні і задні кути задаються в. головній січній площині, або в нормальному до ріжучої кромки перетині. У інструментальній системі координат ці кути можуть задаватися в різних перетинах. Тому виникає завдання визначення передніх і задніх кутів в головній січній площині, при відомих інструментальних кутах в заданому, наприклад, поперечному перетині.

1) При графічному рішенні цієї задачі в системі площин проекцій П13 зображається різальна кромка АВ (рис. 2.5.)

2) У системі площин проекцій П12 зображається ріжуча частина інструменту в поперечному перетині із заданими кутами aп і gп. Площина П1 є основною площиною в інструментальній системі, яка співпадає із статичною основною площиною. Площина П3 йде паралельно площині різання Рп. Площина П4 йде паралельно головній січній площині Рt, яка проходить через точку А.

3) Через точку С, яка розташована на передній площині, проведена пряма МС, паралельна різальній кромці АВ. Пряма МС перетинається з головною січною площиною Рt в точці М. Тому лінія AM буде лінією перетину площини Р з передньою площиною. Положення проекції А4М4 лінії AM на площину П4 визначає величину статичного переднього кута gс.

Через точку Е, яка в поперечному перетині лежить на задній площині, проведена пряма РЕ, паралельна ріжучій кромці. Пряма РЕ перетинається з головною січною площиною Рt в точці Р. Тому лінія РА буде лінією перетину головної січної площини Рt із задньою площиною. Положення проекції А4Р4 лінії РА на площину П4 визначає величину статичного заднього кута aс.

Аналізуючи графічне рішення матимемо:

, (2.35)

, (2.36)

. (2.37)

Рисунок 2.5 – Визначення статичних передніх і задніх кутів.

Таким чином:

, (2.38)

, (2.39)

, (2.40)

, (2.41)

, (2.42)

, (2.43)

Звідси

. (2.44)

Статичний кут в плані jс в даному випадку, коли робоча площина Ps йде паралельно площини П2 буде рівний:

jс=jі. (2.45)

Робоча площина Ps може з площиною П2 складати кут, що має місце, наприклад, при точінні токарним прохідним різцем конічної поверхні. В цьому випадку статичний кут в плані jс буде рівний:

jс=jі-r. (2.46)

Аналогічно вирішується завдання визначення статичних передніх gс і задніх aс кутів у разі завдання переднього кута gпв і заднього кута aпв в подовжньому перетині, або в заданій іншій січній площині, не паралельній головній січній площині. Статичні геометричні параметри різальної частини відрізняються від інструментальних у тому випадку, коли вектор швидкості головного руху різання не йде перпендикулярно інструментальній основній площині. Тому виникає завдання визначення наскільки статичні геометричні параметри різальної частини відрізняються від інструментальних. При рішенні цієї задачі відомим вважаючи напрям швидкості головного руху різання . Приймемо, що швидкість головного руху різання йде по прямій АС (рис. 2.6.). У системі площин проекцій П12 напрям швидкості головного руху різання визначається величинами Vx,Vy,Vz, які вважаються заданими. Площина П1 йде паралельно основній інструментальній площині.

Площина П2 йде паралельно робочій площині Ps. Вводиться система площин проекцій П13. Площина П3 йде паралельно інструментальній площині різання Рпи. У системі площин проекцій П13 зображається різальна кромка АВ, положення якої задається інструментальним кутом в плані jи і інструментальним кутом нахилу різальної кромки lі. За правилом зміни площин проекцій визначається проекція А3С3 прямої АС на площину П3. Вводиться система площин проекцій П34. Площина П4 проводиться перпендикулярно різальній кромці. На площині П4 визначається положення інструментальної площини різання Р і статичній площині різання Р, кут між якими рівний tN. На величину кута tn збільшуються інструментальні передні кути gин при переході до статичних передніх кутів gнс, при їх вимірюванні в нормальному до різальної кромки перетині.

Відповідно на величину кута tn зменшуються інструментальні задні кути aин при переході до статичних задніх кутів aнс при їх вимірюванні в нормальному до різальної кромки перетині.

Вводиться система площин проекцій П45. Площина П5 проводиться паралельно статичній площині різання Рпс. За правилом зміни площин проекцій знаходиться проекція А5В5 різальної кромки на площину П5 і проекція А5С5 вектора швидкості головного руху різання. Положення прямих А5В5 і А5С5 визначає величину статичного кута нахилу різальної кромки lс в досліджуваній точці А.

Рисунок 2.6 – Визначення зв’язку між статичними та інструментальними кутами.

Аналізуючи графічне рішення буде має:

, (2.47)

, (2.48)

, (2.49)

, (2.50)

, (2.51)

, (2.52)

, (2.53)

. (2.54)

Перетворюючи отримаємо:

. (2.55)

У окремому випадку при матимемо:

; (2.56)

. (2.57)

Інструментальні геометричні параметри рівні, в даному випадку, статичним геометричним параметрам різальної частини, що і слід було чекати.

Визначимо статичний кут нахилу різальної кромки lс. Статичний кут нахилу ріжучої кромки lс це кут в статичній площині різання Р між різальною кромкою АВ і статичною основною площиною Pvc (рис. 2.6.). Вводиться система площин проекцій П45. Площина П5 проводиться паралельно статичній площині різання Рпс. За правилом зміни площин проекцій визначається проекція А5В5 різальної кромки на площину П5. Проекція А5С5 рівна величині вектора швидкості головного руху різання. Положення прямих А5В5 і А5С5 визначає величину статичного кута нахилу різальної кромки lс в досліджуваній точці А.

Аналізуючи графічне рішення матимемо:

, (2.58)

, (2.59)

, (2.60)

. (2.61)

Перетворюючи отримаємо:

. (2.62)

Таким чином:

. (2.63)

У окремому випадку при матимемо:

. (2.64)

Таким чином, в даному випадку, статичний кут нахилу lс різальної кромки рівний інструментальному куту нахилу різальної кромки lи, що і слід було чекати.

Якщо замість швидкості головного руху різання розглядати вектор швидкості результуючого руху різання , то по приведених залежностях можна визначати кінематичні геометричні параметри різальної частини інструменту.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...