Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види споживчої та транспортної тари



Споживча тара Транспортна тара
Пачки Пляшки Туби Скляночки Ампули Пакети Коробки Пробірки Сумки Пенали Ящики Фляги Бочки Барабани Мішки Каністри та ін.

Коробки відносять до одноразової споживчої тари. Вони мають корпус різноманітної форми, плоске дно, зверху закриваються кришкою. Кришки бувають знімні або прикріплені до корпусу на шарнірах.

Рис. 4.2. Види коробок

Пляшки є споживчою тарою, як правило, з циліндричним корпусом, що переходить у вузьку горловину, з плоским або увігнутим дном. Горловина має конструкцію, призначену для закупорювання.

Рис. 4.3. Види пляшок

Банками називають споживчу тару з циліндричним корпусом. Вони мають широку горловину діаметром, рівним або дещо меншим діаметра корпусу. Місткість банок від 0,025 до 10 дм3.

Рис. 4.4. Види банок

Туби є разовою споживчою тарою з корпусом, що забезпечує видавлювання вмісту. Вони мають вузьку горловину із зовнішнім різьбленням, на яке нагвинчується кришка, звана бушоном. Дно туби герметично закривається після наповнення її продукцією.

Ампули також є разовою споживчою тарою. Вони виконані у вигляді циліндрового корпусу з витягнутою горловиною, яка герметично запаюється після заповнення продукцією. Дно у ампул буває плоским або опуклим.

Рис. 4.5. Види ампул

Пакети і сумки відносять до м'якої споживчої тари з корпусом у вигляді рукава, з дном різної конструкції і відкритою горловиною. Їх місткість до 20 дм3. Сумки мають різноманітні ручки.

Пробірками називають споживчу тару має циліндровий корпус і плоске або опукле дно. Горловина діаметром, рівним діаметру корпусу, закупорюється пробкою або кришкою. Об'єм пробірок досягає 0,05 дм3.

Каністри мають корпус, форма якого в перетині, паралельному дну, близька до прямокутної. В їх конструкції передбачені пристосування для перенесення, зливна горловина і кришка із затвором.

Рис. 4.6. Каністри

Решта конструкцій є представниками транспортної тари.

Ящики характеризуються корпусом, що має в перетині, паралельному дну, переважно форму прямокутника. До складу ящика входять дно, дві пари торцевих і бічних стінок. Ящики бувають з кришкою. За виконуваними функціями вони мають різноманітні конструкції і розміри.

Рис. 4.7. Види ящиків

Флягами називають транспортну тару з корпусом циліндрової форми, перехідним у вузьку горловину. Фляги забезпечені пристроєм для перенесення і запірною кришкою.

Рис. 4.8. Фляги

Бочки є транспортною тарою з корпусом циліндрової або параболічної форми. На корпусі передбачені обручі або зиги (гофри) для катання. Днища забезпечені зливними отворами або одне дно виконується знімним.

Мішки відносять до транспортної м'якої тари. Вони мають корпус у формі рукава, дно і горловину. Горловина буває відкритою або закритою клапаном.

Барабани мають гладкий або гофрований корпус циліндрової або конічної форми без обручів або зигів для катання, з плоским дном і кришкою.

Рис. 4.9. Барабани

Додатковими конструктивними ознаками, з яких класифікують тару, є компактність та технологія виробництва.

За компактністю розрізняють тару нерозбірну, розбірну і складену.

Конструкція розбірної тари дає можливість розібрати її на окремі частини і знов зібрати, з'єднавши елементи, що зчленовують. Конструкції і властивості складеної тари відкривають можливість скласти її без порушення зчленовування елементів і знов надати тарі первинну форму. Наприклад, гофроящик.

За технологією виробництва тару і упаковку класифікують у першу чергу у взаємозв'язку з її матеріалом і з конструктивними особливостями. Вона може бути зварною, склеєною, штампованою, клеєною, отриману методом екструзії, литтям під тиском, термоформуванням, зшитою дротяними скобами тощо.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1739 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...