Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кальцифероли (вітаміни D2, D3, анти рахітичний фактор)



Роль в організмі. Кальциферол регулює обмін кальцію та фосфору, забезпечує всмоктування цих елементів в тонкому кишечнику, а також реабсорбцію фосфору в ниркових канальцях та перенесення кальцію із крові до кісткової тканини, тобто бере участь в її формуванні.

Властивості. Кальциферол стійкий до дії високої температури, не руйнується під час кулінарної обробки.

Потреба. Добова потреба в вітаміні D становить для дорослих 100 МЕ (2,5 мкг). Вона підвищується при малій сонячній інсоляції (взимку), а також при роботі під землею (шахтарі, метробудівники). Це пов’язано із зниженням перетворення 7-дегідрохолестерину, який міститься в шкірі під впливом ультрафіолетових променів на вітамін D3.

Недостатність. Тривала відсутність кальциферолу в харчуванні дітей призводить до розвитку рахіта. Основні симптоми цього захворювання пов’язані з порушенням нормального процесу кісткоутворення. Розвивається остеомаляція – розм’якшення кісток. Під вагою тіла ноги деформуються, набувають О- або Х-подібної форми. На кістково-хрящовій межі ребер з’являються потовщення («рахітичні чотки»). Грудна клітка деформується («курячі груди»). Для дітей з ознаками рахіту характерна нестійкість до інфекцій, в’ялість, понижений тонус м’язів, в тому числі живота. Підвищене газоутворення сприяє збільшенню його об’єму.

При тривалому дефіциті кальциферолу у дорослих розвивається остеопороз – розпушення кісток: кістки стають крихкими внаслідок вимивання з них солей. Виникають часті переломи, які повільно загоюються. Розвивається карієс зубів.

Ранніми ознаками D-вітамінної недостачі є роздратованість, поганий сон, пітливість, втрата апетиту.

Джерела. Вітамін D міститься, в основному, в продуктах тваринного походження – печінці, молочних жирах, жирі з печінки тріски, ікри риб.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...