Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки для підготовки до семінарського заняття. Розгляд цього семінару слід розпочати з аналізу передумов виникнення науки теорії держави і права



Розгляд цього семінару слід розпочати з аналізу передумов виникнення науки теорії держави і права. Необхідно звернути увагу на процес становлення і подальшого розвитку цієї науки через призму поглядів як провідних світових, так і вітчизняних вчених. Аналізуючи функції теорії держави і права, слід висвітлити суспільне призначення цієї науки, її місце і роль у дослідженні держави, права та інших соціальних феноменів. Слід також приділити увагу визначенню предмету теорії держави і права, причому слухачі мають висвітлити декілька підходів до визначення предмету із зазначенням вчених, що були прибічниками цих підходів.

Важливим теоретичним аспектом цієї теми є взаємозв’язок предмету і методу теорії держави і права, адже метод, по суті, є сукупністю прийомів і способів, за допомогою яких досліджується предмет. Окрему увагу слід приділити класифікації методів, зокрема, їх поділу на загальнонаукові та спеціально-наукові, адже загальнонаукові методи властиві більшості наук та неодноразово будуть зустрічатися слухачам надалі.

Наступне питання передбачає розгляд системи юридичних наук. В межах цього питання необхідним є аналіз системи юридичних наук та місце теорії держави і права у цій системі. Необхідно визначити взаємозв’язки теорії держави і права як з історично-теоретичними науками, так і з юридичними науками інших груп (галузевими та прикладними). Далі слід перейти до визначення місця теорії держави і права в системі інших суспільних наук, дослідивши її співвідношення з філософією, політологією, економічною теорією, соціальною психологією тощо.

Останнє питання передбачає розгляд теорії держави і права як навчальної дисципліни. В межах цього питання необхідним є розкриття поняття, системи та завдань навчальної дисципліни. З метою з’ясування місця та ролі цієї навчальної дисципліни в системі підготовки майбутніх юристів також необхідно звернути увагу на взаємозв’язок теорії держави і права з іншими навчальними дисциплінами.

Дайте визначення наступних понять:

теорія, закономірність, теорія держави і права, предмет теорії держави і права, функції теорії держави і права, аксіологічна функція, онтологічна функція, евристична функція, прогностична функція, методологічна функція, ідеологічна функція, політична функція, системотворча функція, комунікативна функція, навчальна функція, науково-прикладна функція, метод теорії і держави права, методологія теорії держави і права, теорія держави і права як навчальна дисципліна.

Скласти схеми:

ü Класифікація методів науки теорії держави і права.

ü Загальнотеоретична характеристика функцій науки теорії держави і права.

ü Ознаки теорії держави і права.

ü Загальнонаукові методи пізнання держави і права.

ü Теорія держави і права як навчальна дисципліна: поняття, система, завдання.

ü Теорія держави і права та суспільні науки: питання взаємодії.

Теми рефератів:

Ø «Теорія держави і права: становлення і розвиток науки».

Ø «Місце та значення теорії держави і права у вітчизняній науці».

Ø «Проблеми розвитку методології сучасного правознавства».

Ø «Системно-інформаційний підхід у контексті методологічного забезпечення наукового аналізу проблем теорії правової системи України».

Ø «Проблеми методології дослідження правових феноменів у творчості Б. Кістяківського».

Спеціалізована література:

1. Варламова Н. Методологія юридичної науки: спокуса постмодерном / Н. Варламова // Право України. — 2014. — № 1. — С. 69-77.

2. Гусарєв С. Діяльнісний підхід у структурі методології сучасного правознавства / С. Гусарєв // Право України. — 2011. — № 8. — С. 160-166.

3. Кампо В. Філософія і розвиток інноваційної методології досліджень у сфері конституційної юстиції в Україні / В. Кампо // Юридична Україна. — 2014. — № 3. — С. 33-38.

4. Козюбра М. Методологія правознавства та методологія права: співвідношення понять та їх особливості / М. Козюбра // Право України. — 2014. — № 1. — С. 22-32.

5. Оборотов Ю. Аспекти розгортання методології юриспруденції / Ю. Оборотов // Право України. — 2014. — № 1. — С. 33-39.

6. Панов М. Проблеми методології формування категоріально-понятійного апарату юридичної науки / М. Панов // Право України. — 2014. — № 1. — С. 50-60.

7. Рабінович П. Загальна теорія права та держави: стан, тенденції / П. Рабінович // Право України. — 2012. — № 3-4. — С. 364-374.

8. Саїдов А. Методологічні проблеми антропології права / А. Саїдов // Право України. — 2014. — № 1. — С. 56-165.

9. Скакун О. Загальна теорія права і держави: проблематизація та переосмислення метатеорії / О. Скакун // Бюлетень Міністерства юстиції України. — 2012. — № 4. — С. 27-36.

10. Скрипнюк О. Методологічні проблеми теорії конституційного права / О. Скрипнюк // Право України. — 2013. — № 5. — С. 253-261.

11. Тихомиров О. Компаративний метод: постнекласична інтерпретація / О. Тихомиров // Право України. — 2014. — № 4. — С. 197-203.

12. Честнов І. Постклассична методологія права / І. Честнов // Право України. — 2014. — № 1. — С. 78-85.

13. Шафіров В. Людиноцентристський підхід як методологічна основа наукових досліджень у правознавстві / В. Шафиров // Право України. — 2014. — № 1. — С. 148-155.

14. Ющик О. До питання методології пізнання законодавчого процесу в Україні / О. Ющик // Право України. — 2009. — № 10. — С. 89-95.

15. Ющик О. До проблеми розвитку методології права / А. Ющик // Право України. — 2014. — № 1. — С. 40-49.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...