Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 27



Тема 26. Розслідування злочинів проти безпеки виробництва

Питання для усного опитування та дискусії

1. Криміналістична характеристика злочинів проти безпеки виробництва і обставини, що підлягають встановленню при розслідуванні цих справ.

2. Головне завдання початкового етапу розслідування, типові ситуації, слідчі версії, основні слідчі дії.

3. Подальший етап розслідування, типові ситуації, слідчі дії.

4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій.

Задачі до практичного заняття

№ 1. 20 листопада минулого року плиточник Новицький проводив роботи з зовнішнього боку будинку, на висоті четвертого поверху. Працював він на підвісному помості, що не мав огорожі і був примкнутий до металевого тросу на помості монтажним поясом.

Як було з’ясовано, перед 17-ою годиною Новицький, не відчіплюючи монтажного поясу від тросу, гойднув поміст, відштовхнувшись руками від стіни, щоб наблизитися до огорожі балкону і зайти на нього. В цю ж мить він зірвався з помосту. Коли робітники підбігли до Новицького, він був уже мертвий, ударившись головою об кут розкритого ящика.

Зробіть перелік спеціалістів, участь яких необхідна при огляді місця події? Які обставини повинні бути з’ясовані при огляді місця події? Які документи слід оглянути і вилучити при здійсненні невідкладних слідчих дій?

Етап 2

Як було встановлено проведеними першочерговими слідчими діями, безпосередньою причиною загибелі Новицького була несправність монтажного пояса, карабін якого самостійно розмикався.

Вкажіть дії слідчого щодо попередження аналогічних подій.

№ 2. При монтуванні телевізійної трансляції вежі стався нещасний випадок з монтажником Соколовим, який отримав тілесні ушкодження. Про цей випадок начальник воробничо-монтажної контори негайно повідомив по телефону у прокуратуру і технічному інспектору.

Які дії слідчого після одержання вказаного повідомлення? Складіть план перевірки обставин, що підлягають доказуванню по цій кримінальній справі.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: обстановка події; механізм; техніка безпеки; способи порушень; організаційні, технічні, санітарно-гігієнічні правила; характер події; наслідки; типові ситуації; слідчі дії.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: методика розслідування даних злочинів має ряд особливостей які полягають в тому, що в ряді випадків службові особи, відповідальні за додержання правил безпеки, вдаються до різного роду способів приховування допущених ними порушень. Окрім того перед початком розслідування події необхідно з’ясувати ряд обставин, коло яких визначається специфікою вчиненого та оцінити ситуацію, що склалися для побудови версій стосовно суті події, її причини, осіб які винні в цьому. Виходячи зі специфіки даних злочинів, необхідно враховувати реальну тривалість проведення слідчих дій. Щодо планування розслідування то по даних справах найчастіше практикується таблична форма плану. В процесі самостійного опрацювання приділити особливу увагу і особливостям тактики проведення огляду місця події та обладнанню, яке пов’язане з місцем, де стався нещасний випадок; огляду і вилученню документів; допиту потерпілого і свідків; допиту обвинуваченого; проведенню можливих відтворень, призначенню відповідних експертиз.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 168 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...