Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 23



Тема 20. Методика розслідування злочинів проти власності, вчинених шляхом крадіжки, грабежу, розбою

Питання для усного опитування та дискусії

1. Криміналістична характеристика злочинів проти власності, вчинених шляхом крадіжки, грабежу, розбою та обставини, що підлягають встановленню при розслідуванні цих видів злочину.

2. Типові версії і планування початкового етапу розслідування крадіжок державного, комунального і колективного майна.

3. Типові ситуації і завдання подальшого етапу розслідування крадіжок державного, комунального і колективного майна.

4. Типові ситуації і слідчі версії початкового етапу розслідування квартирних крадіжок.

5. Особливості розслідування кишенькових крадіжок.

6. Типові ситуації, слідчі версії і планування розслідування грабежу, розбою.

Задачі до практичного заняття

№ 1. 20 вересня о 7-й годині ранку в районний відділ міліції надійшло повідомлення від дільничного інспектора сел. Сатанів про вчинену крадіжку з промтоварного магазину. Дільничний інспектор повідомив, що ним забезпечено належну охорону місця події, а також про те, що в магазині 2 дні назад почалась ревізія. Магазин не охороняється. Оглядом місця події встановлено, що проникнення здійснено шляхом пролому стелі. З магазину викрадено товарно-матеріальних цінностей на суму 2,5 тис. гривень.

Вкажіть склад слідчо-оперативної групи. На з’ясування яких обставин повинні бути направлені перевірочні дії і в яких матеріалах, обстановці і обставинах повинні бути вихідні дані в разі інсценування крадіжки. Вкажіть типові версії стосовно особи, якою, можливо, вчинено злочин. Складіть план проведення першочергових слідчих дій.

№ 2. У відділ міліції від гр. Войтюка П.В., що проживає по вул. Інститутській 7, кв. 15 по телефону надійшло повідомлення про те, що в період з 9-00 до 13 години з його квартири шляхом злому вхідних дверей вчинено крадіжку, про що свідчить відсутність холодильника та іншої побутової техніки (телевізора, відеомагнітофона, відеокамери та ін.)

Виїздом на місце події встановлено факт злому дверей і відсутність вказаних речей. Безпосереднім оглядом квартири було виявлено і вилучено з місця події: сліди пальців рук, що не належать потерпілому; сліди ніг загальною довжиною 29 см; зліпки зі слідів знаряддя злому; декілька недопалків.

Проведеними опитуваннями мешканців будинку встановлено, що гр. Войтюк місяць тому розірвав шлюбні відносини зі своєю жінкою, яка виїхала з міста на постійне місце проживання її батьків, а перед цим подала заяву в суд про розподіл квартири і майна.

Вкажіть типові версії по даній ситуації та версії стосовно особи, якою вчинена ця подія. В разі вчинення квартирної крадіжки визначіть комплекс організаційних, оперативно-розшукових заходів і слідчих дій початкового етапу розслідування. Вкажіть види експертиз, які необхідно призначити стосовно вилучених слідів і речових доказів та сформулюйте питання експертам.

№ 3. 12 грудня о 3 годині черговому інспектору відділу міліції надійшов телефонний дзвінок від гр. Заремби, який працює сторожем по охороні маслозаводу, про те, що півгодини тому він бачив, як двоє невідомих, погрожуючи обрізом, вдарили і зв’язали сторожа магазину “Тканини”, проникли в магазин звідки винесли 4 великі пакунки і віднесли їх в автомобіль “ВАЗ-2109”, що знаходився в 100 метрах від магазину, і поїхали в бік об’їзної дороги.

В результаті проведених першочергових слідчих дій і оперативних заходів було встановлено:

- сторож маг. “Тканини” добре запам’ятав прикмети одного із злочинців і може впізнати;

- автомобіль має червоний колір, дві останні цифри державного номера “17”;

- в комісійний магазин міста гр. Красновою В.І. було здано на реалізацію 16 метрів тканини, аналогічної тій, що була викрадена з магазину “Тканини” і частина якої залишилась в магазині.

Визначить комплекс першочергових слідчих дій і оперативно-розшукових заходів початкового етапу розслідування. Складіть план допиту гр. Краснової В.І.Вкажіть види експертиз, які необхідно призначити, виходячи з умов задачі.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: предмет посягання; об’єкти прикладання зусиль злочинця; розмір заподіяного матеріального збитку; таємний характер; відкритий насильницький двосторонній характер; інсценування злочину.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: даючи загальну криміналістичну характеристику необхідно вказати що ці злочини мають і загальну класифікацію щодо ознак і стосунків осіб, які їх вчиняють; відношення злочинців до місця події; розмірів заподіяного матеріального збитку; способу вчинення; кількості епізодів; відношення щодо підготовки та приховування. Загальними в цих злочинах, окрім кваліфікуючих та інших обставин, є і обставини, що підлягають встановленню.

Поруч з загальною криміналістичною характеристикою цієї групи злочинів необхідно усвідомити, що для крадіжок суттєвим є таємний характер і як правило, відсутність очевидців злочину, а для грабежу і розбійного нападу - відкритий насильницький двосторонній характер дій злочинця, що зачіпає як особу потерпілого, так і його майно.

Вивчаючи питання про методику розслідування крадіжок і особливо квартирних, студенти повинні з’ясувати, що тут найчастіше зустрічаються три типові ситуації, по яким висуваються відповідні слідчі версії, визначається перелік і послідовність слідчих дій і оперативно-розшукових заходів та проводяться відповідні тактичні операції з одночасним розгорнутим плануванням розслідування. З’ясовуючи специфіку розслідування грабежу і розбою, слід мати на увазі такі їх особливості: а) вчиняються у більшості випадків групою; б) їх вчиненню передує, як правило, ґрунтовна підготовка; в) вчиняються вони зухвало, жорстко і швидко; г) на місці злочину обмежена кількість слідів, предметів та інших речових доказів. Необхідно мати на увазі і можливості інсценувань, особливо якщо потерпіла особа заявляє що викрадено (відібрано) не її особисте майно.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...