Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття 22



Тема 18. Методика розслідування злочинів вчинених проти

життя та здоров’я особи

Питання для усного опитування та дискусії

1. Криміналістична характеристика злочинів, вчинених проти життя та здоров’я особи, та обставини, що підлягають встановленню при розслідуванні цих видів злочинів.

2. Приводи, типові слідчі ситуації, напрями планування на початковому етапі розслідування злочинів, вчинених проти життя та здоров’я особи.

3. Першочергові слідчі дії при розслідування зникнення людини.

4. Завдання, типові ситуації, слідчі дії і тактичні операції подальшого етапу розслідування.

5. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій.

Задачі до практичного заняття

№ 1. Етап 1.

3 квітня близько 23-00 у дворі будинку №6 по вул. Володимирській було знайдено в непритомному стані гр. Кошонька з ножовими пошкодженнями грудної клітини і черевної порожнини.

Лікар швидкої допомоги повідомив, що він за викликом невідомої жінки прибув за вказаною адресою і випадково виявив на тротуарі молодого хлопця, що лежав у непритомному стані. У нього при зовнішньому огляді, в області грудної клітини і черевної порожнини було виявлено декілька ножових уражень. Потерпілого було доставлено в лікарню, де він при наданні необхідної медичної допомоги, не приходячи до свідомості, помер. Повідомлення надійшло безпосередньо слідчому з лікарні.

Яке рішення необхідно прийняти слідчому в даній ситуації після одержання даного повідомлення і які заходи він повинен прийняти? Вкажіть слідчі дії, які повинні бути проведені по даному повідомленню та які вжити оперативно-розшукові заходи. Вкажіть види експертних досліджень та орієнтовні питання.

Етап 2

Судово-медичним дослідженням трупа Кошонька було встановлено, що смерть насильницька і настала внаслідок нанесених прониклих поранень грудної клітини і черевної порожнини з пошкодженням легені, печінки та кишок. Ці пошкодження могли бути спричинені колючо-ріжучим знаряддям типу ножа з двобічною заточкою клинка, який має довжину не менше 120 мм і ширину близько 20 мм.

Колото-різані рани долоні правої руки можуть бути віднесені до тілесних ушкоджень, отриманих при самозахисті потерпілого.

Пошкодження в області грудної клітини нанесені зверху вниз, а черевної порожнини - знизу доверху і декілька зліва направо, коли потерпілий знаходився у вертикальному стані. В крові потерпілого виявлено алкоголь, що свідчить про тяжку ступінь сп’яніння. На піджаку і сорочці потерпілого є п’ять розрізів тканини. Дані пошкодження та тілесні ушкодження на тілі потерпілого дозволяють стверджувати, що вони утворені 5-ма одномоментними вдарами колото-ріжучим знаряддям. На піджаку Кошонька, який був вилучений слідчим у лікарні, виявлено плями крові, яка могла бути кров’ю потерпілого чи іншої особи з аналогічною групою.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлені знайомі Кошонька.

Які висновки можна зробити на підставі висновків експертиз? Які версії можна висунути на підставі наведених даних? Складіть план розслідування за наведеними даними. Складіть план допитів знайомих.

Етап 3

Свідок Янковський при допиті повідомив, що він 3 квітня разом з Кошонько та іншими спільними знайомими знаходились в ресторані, де розпивали спиртні напої. При виході з ресторану виник конфлікт з невідомими йому особами і один з них вдарив його по голові. В цей момент він побачив, як Кошонько зігнувся і тримався руками за живіт, а спереду біля нього знаходився невідомий йому хлопець, якого він може впізнати.

Свідок Литвинов пояснив, що при виході з ресторану разом з Кошонько і Янковським він затримався, але бачив, як на них напали двоє невідомих і зчинилися бійка. При цьому в процесі бійки Кошонько схопився за живіт і впав. Коли Литвинов підбіг до місця бійки, то Кошонько лежав, а невідомі сідали в автомобіль темного кольору. При цьому один з них пригрозив Литвинову ножем.

Свідок Носова пояснила, що вечором 3 квітня в ресторані вона познайомилась з хлопцями, які назвались Аліком і Русланом, а пізніше, при виході з ресторану, вона бачила, як ці хлопці вчинили бійку з місцевими, але не придала цьому значення. Ножика при бійці вона не бачила.

Яких заходів необхідно вжити щодо перевірки причетності Аліка і Руслана до вчиненого злочину? Складність план усунення протиріч в отриманих показах та план слідчих дій і оперативно-розшукових заходів, які необхідні в цій ситуації. Спробуйте скласти варіанти прогнозів розвитку подій на слідстві.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: вбивство; тілесні ушкодження; судово-медична експертиза; труп; самогубство.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: повне і якісне розкриття злочинів вчинених проти життя та здоров’я особи, всебічне встановлення і дослідження причин і умов, які сприяли їх вчиненню – головне завдання оперативно-слідчих органів. Залежно від обсягу та характеру наявної первинної інформації на момент подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення - ці злочини поділяються на очевидні і таємні.

З’ясування значення в криміналістичній характеристиці питання про очевидне або таємне його вчинення дає змогу обрати вірний напрямок розслідування, звузити коло осіб, які можуть мати відношення до вчиненого злочину.

Слід мати на увазі, що методика розслідування цих категорій злочинів залежить від ситуації: наявності або відсутності трупа, виявлення трупа відомої чи невідомої особи або частин розчленованого трупа, вчинення злочину з подальшим його маскуванням під нещасний випадок або природну смерть. Визначення напряму розслідування залежить також і від “слідової картини”.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...