Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. Ситуаційне завдання 1:"Створення та крах малого підприємства"



Ситуаційне завдання 1: "Створення та крах малого підприємства"

У двох товарищів, Олега та Ігоря визріла ідея створення власного діла - малого підприємства по виготовленню дитячих ігор. Ініціатива походила від Ігоря, тому що він працював в установі, яка займалася виготовленням ігор та він по службі мав справу з інформацією по основному технологічному процесу, а також по постачальниками необхідних матеріалів та комплектуючих. Разом вони розробили правила гри, зробили макет гравого поля, але для відкриття та організації виробництва потрібен був первісний капітал, якого не було у Ігоря. Олег мав необхідну суму грошей і тому в усіх документах він виступає як засновник, з правом розпорядження отриманим прибутком, а Ігор виступав як найманий працівник.

Також на початковому етапі до них приєднався Віктор, який раніш мав справу з копіювальною технікою та продажем книжок. Паралельно з рішенням організаційних питань створення малого підприємства, якими переважно займався Колег, Ігор з Віктором провели попередні переговори з постачальниками паперу, пакетів, фішок. Найбільш важким виявилося питання договору з видавництвом про багатокольоровий друк гравого поля, тому переговорами займався і Олег.

Але ось з усіма постачальниками погоджені договору на постачання матеріальних ресурсів або виконання робіт, та необхідно отримати кредити, так як усі вимагають передоплату.

С певними ускладненнями, але вдалося отримати с інтервалом у два тижні у двох банках кредит на 3 місяці. Вирішенням "кредитної проблеми" займалися практично утрьох і для Ігоря з Віктором не було секретом, що, як видно з економічних розрахунків по погашенню кредиту, після реалізації запланованої кількості ігор, будуть погашені кредити та отриманий прибуток у 40 тис.г.о. У той час за взаємною угодою щомісячна заробітна плата у кожного складала 300 г.о. З отриманням кредиту з'явилася можливість реально працювати з постачальниками.

Тоді ж поїхали за папером, та хоча папір пропонували гіршої якості і більш тонкий, що не дозволяло виконати двохсторінній друк, але папір отримали та передали друкарні.

На початку січня спочатку Ігор, а потім підключився Олег, займалися включення в завдання та опрацюванням технології друку гравого поля разом з працівниками друкарні. Але, перешкоду у друкуванні подавали і у початку лютого найбільш тяжка та працеємна (на думку організаторів) операція по виготовленню гравого поля була виконана і усі 400000 листів були перевезені у Енськ та складовані у орендованому складі.

Здалося, що найсложніше позаду, а зараз швидко скомплектують два листи, вложать їх у целофановий пакет, виберуть потрібні фішки та й усе. Але виявилося, що досі пакетів нема, а фішки йдуть з серйозним браком, т.ч. стала відбуватися незрозумілі речі. З самого початку постачальниками фішок займався Віктор та запевняв Олега з Ігорем, що там збоїв не буде, так як у цих установах працюють його друзі і навіть родичі. Ще у грудні були сплачені пакети й фішки, навіть по чековій книжці, з оформленням фіктивних накладних на прийому здачу на відповідальне зберігання постачальнику. Але вже у перших числах січня постачальник пакетів вимушував збільшити ціну відповідно з договором спочатку на 50% - з цим погодилися, а потім ще на 50% - намагалися відмовитися.

Отже, коли Віктор поїхав у лютому за пакетами, то постачальник вимагав збільшення ціни та будь-то після скандалу йому вдалося отримати лише половину пакетів. Притому, так як це було 100000 шт, то, як відомо, пачки він не перевіряв по кількості та розмірам пакетів.

З фішками також були ускладнення - то через 10 днів після зплати отримаєте усе, потім усе зривався терміни поставки, більш того виявилося, що необхідно виготовляти на іншому підприємстві нові прес-форми. Словом - одні проблеми.

А час спливав, приходив час сплати кредиту. Олег найшов дешеву робочу силу і почали комплектувати граве поле. Таким чином за тиждень до терміну сплати першого кредиту стан був такий:

1. Мали граве поле на 200000 ігор та пакети для упакування гравого поля 100000 шт., а з урахуванням невідповідності розмірів - 80000 шт. Правда, нестандартні пакети почали використати для упакування фішок.

2. З великими ускладненнями вдалося отримати фішок на 2000 ігор.

3. Виявилося, що комплектувати ігри не так просто багато розірвалося, розкрадалося, так як постійних бригад не було, притягли школярів і склад бригад щоденно змінювався. За місяць праці було зібрано лише 1500 ігор.

4. Припущення, що з реалізацією гри не буде проблем, не підтвердилось. У Енську займатися реалізацією було не вигідно, тому почали шукати сторонніх покупців. Почалися роз'їзди по області, у Харків, Київ, Москву. При цьому квітки покупали не в касі, а з значними переплатами та вимагали покриття цих витрат, хоча перевірити ці суми було не можливо. Результативність відряджень була нульова. У відрядження виїхали по попередній домовленості по телефону, але потрібно обміркувати деталі. З відрядження повідомляли про позитивне вирішення питання і тільки після повертання у Енськ, виявлялося, що питання не вирішене.

5. На розрахунковому рахунку практично не осталося коштів, достатніх для виплати оренди приміщення, процентів за кредит.

6. Зарплата (яка була однакова у всіх, хоча по штатному розкладу Олег був директором, а Ігор та Віктор були замами (по виробництву, та по забезпеченню і збуту), протягом трьох місяців не виплачувалася, так як кредитів не вистачало на виплату зарплати та відрахувань. Але без грошей вони не були, так як Олег знімав гроші з рахунка та розпоряджався.

7. Але головне у квітні Ігор та Віктор відкрили своє підприємство також профілю, кинувши Олега з кредитом у 100 тис г.о.

Питання для обговорення

1. Чи був крах підприємства випадковим або запрограмованим? Обґрунтуйте свою точку зору.

2. Які помилки (з позиції керівництва) припустив Олег у самому початку?

3. Виявити явні та приховані наміри Ігоря та Віктора.

4. Перерахувати дії МП, де було порушення законів.

5. Що було недопрацьоване з позицій підприємництва?

6. Як, з вашої точки зору, треба була поступати Олегу?

Ситуаційне завдання 2: "Зміна поведінки директора підприємства в залежності від форми власності"

Інформація для 1 команди.

Ви директор державного підприємства України.

1. Як Ви будите вирішувати проблему "що виробляти та скільки виробляти"?

2. Як Ви будити визначати споживачів Вашої продукції?

А) в умовах, коли Ваша продукція має попит;

Б) ви виробляєте продукцію виробничо-технічного призначення по індивідуальним замовленням:

3. Яким чином Ви будити вирішувати питання забезпечення виробництва необхідними матеріальними ресурсами?

А) основні Ваші постачальники знаходяться у ближньому зарубіжжі;

Б) постачальників можливо знайти в Україні, але їх потрібно шукати;

В) які ваші взаємовідносини з державні установи по забезпеченню матеріальними ресурсами.

4. Яким чином Ви будити вирішувати проблеми підвищення зарплати працівникам:

А) будете підсилювати контроль за нормами трудової дісциплини, орієнтуючи колектив на те, що заробітна платня повинна бути зароблена;

Б) розробляти та впроваджувати систему оплати праці, які забезпечували б зв'язування розміру зарплати та результатів праці;

В) як не організовувати, то й не заперечувати проти організації страйків;

Г) охарактеризуйте інтереси керівництва підприємства та робітників в умовах прихованого безробіття (відпусток без утримання, неповна робоча неділя та інше) при спробі державного контролю за фондом оплати праці;

5. Яким підходам до вирішення проблем виробничого потенціалу, обладнання, технології Ви надаєте перевагу:

А) приділяти постійну увагу придбанню та засвоєнню нової техніки, технології, спрямовуючи значну частку у Фонд накопичення;

Б) прибуток спрямовувати переважно у Фонд споживання, посилаючись на гіперінфляцію та розрив між середнім заробітком та "споживчим кошиком";

В) потребувати від державних установ дотацій, централізованих капвкладень та іншого.

6. Якій політиці у галузі ціноутворення Ви надаєте перевагу:

А) підвищувати ціни до рівня світових цін (а інколи й вище), використовувати витратний механізм (чим більш витрат - тим вище ціна) - виходячи з монопольного положення вашого підприємства;

Б) шукати шляхи зниження витрат для забезпечення зниження цін у відповідності з дією закону попиту та пропозиції;

В) у яких випадках ви будити вимагати державного регулювання цін?

7. Як Ви будити відноситися до проблем самостійності, відповідальності, централізації та децентралізації?

8. Яке Ваше відношення до держаних установ?

9. У чому зацікавлені працівники міністерств?

10. Сформулювати мету, стратегію, тактику держаного підприємства у сучасних умовах.

Інформація для 2 команди.

Ви - директор колишнього державного підприємства, що створило закрите акціонерне товариство.

У відповідності до уставу та положення акціонерного товариства Ви маєте 10 акцій (усього випущено 3000 акцій).

1. Яким чином Ви та Ваша команда буде вирішувати основні проблеми, не маючи контрольного пакету акцій?

2. Ви надаєте перевагу заходам що дають ефект у короткостроковому або довгостроковому періоді?

3. Як будете вирішувати проблему розподілення прибутку на Фонд споживання та Фонд накопичення?

4. Яке відношення у Вас до проблеми підвищення ефективності виробництва за рахунок наведення порядку у використанні матеріальних ресурсів, використанні обладнання, підвищення трудової дісциплини, зв'язування заробітку з кінцевими результатами?

5. У якій мірі Ви будете нести економічну відповідальність за результати роботи підприємства?

6. Чи стануть Ваші працівники ініціаторами нововведень?

7. Чи сформується у членів колективу почуття власника?

8. Сформулювати мету, стратегію, тактику закритого АТ в умовах, коли контрольний пакет акцій знаходиться у державних установ?

Інформація для 3 команди

Ви - директор колишнього державного підприємства, що створило закрите акціонерне товариство.

Не дивлячись на проведену роз'яснювальну роботу, іноді члени трудового колективу не схотіли стати акціонерами і Ви отримали можливість сконцентрувати у своїх руках контрольний пакеть акцій (приблизно 50% акцій - ваші).

1. Яким чином Ви та Ваша команда будуть вирішувати основні проблеми маючи контрольний пакет акцій?

2. Ви надаєте перевагу заходам, що дають ефект у короткостроковому або довгостроковому періоді?

3. Як будити вирішувати проблему поділення прибутку на Фонд споживання та Фонд накопичення?

4. Яке відношення у Вас буде до проблеми підвищення ефективності виробництва за рахунок наведення порядку у використанні матеріальних ресурсів, використанні обладнання, підвищення трудової дисципліни, зв'язування заробітку з кінцевими результатами?

5. Чи будити шукати шляхи підвищення обсягів виробництва?

6. У якій мірі Ви будете нести економічну відповідальність за контроль роботи підприємства?

7. Чи будити Ви самі шукати та підтримувати ініціативу працівників у сфері нової техніки, технології та виробництва.

8. Якому стилю управління (адміністративний, демократичний, невтручання) Ви надаєте перевагу?

Інформація для 4 групи

Ви - підприємець.

1. Коли Ви розпочнете займатися виробничою діяльністю?

2. Як Ви будити вирішувати проблему "що виробляти та скільки виробляти"?

3. Як будити визначати споживачів Вашої продукції?

4. Яким чином Ви будити вирішувати питання забезпечення виробництва необхідними ресурсами?

5. Яким чином Ви будити вирішувати проблеми оплати праці працівників?

6. Які підходи до вирішення проблем виробничого потенціалу, обладнання, технології Ви будити використовувати?

7. Якій політиці у галузі ціноутворення Ви надаєте перевагу?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 529 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...