Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. Заповнити таблицю даних щодо переліку документів для проходження державної реєстрації підприємств



1. Заповнити таблицю даних щодо переліку документів для проходження державної реєстрації підприємств.

Таблиця 8

Підприємства різних організаційних форм Заява про реєстрацію Рішення про створення Статут Установчий договір між засновниками Розмір статутного фонду Додаткові документи
Приватне підприємство            
Акціонерне товариство            
Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю            
Повні товариства            
Командитні товариства            
Об’єднання підприємств            

2. Надати перелік документів, необхідних для реєстрації та вказати підстави для відмови в реєстрації наступних підприємств:

- турагентства;

- туроператора;

- туроператора, який має філіал;

- готелю;

- санаторно – курортного закладу.

- ательє з пошиття і ремонту одягу

- аудиторська фірма

- вироби із лози

- вирощування і продаж грибів

- громадське харчування

- деревообробка (послуги)

- організація екскурсій

- дизайн інтер`єров (виготовлення)

- виготовлення іграшок для дітлахів

- караоке-бар

- виготовлення керамічних виробів

- компьютерна техніка

- виготовлення кондитерських виробів

- кур’єрська доставка

- навчання без присвоєння кваліфікації (проведення тренінгів, семінарів, курсів)

- служба знайомств

- організація праздників

- вирощування і реалізація розсади

- виготовлення і реалізація сувенірів

- пункт прийому вторсировини

3. Маються такі показники діяльності акціонерного підприємства «Зоряний шлях» за 2012 р. у тис. грн.

· Статутний капітал – С

· Заборгованість за матеріали та послуги – З

· Фінансова допомога на зворотній основі - Є

· Заборгованість покупців за товарами – Т

· Гарантійне обслуговування населення – Г

· Безоплатно одержані основні засоби – О

· Кошти на рахунку в банку – Д

· Розрахунки за нарахованими відсотками – Н

· Основні засоби – А

· Розрахунки за фінансовою орендою – Б

· Забезпечення виплат відпусток – В

· Придбані цінні папери – Ц

· Валовий прибуток – П

· Довгострокові кредити банку – К

· Страхові резерви – Р

· Поточне зобов’язання за заробітною платою – Ф

· Матеріальні запаси – М

1. Визначити розмір капіталу підприємства: пасивного капіталу (Кп); активного капіталу (Ка); позабалансового капіталу (кпб); власного капіталу (Кв); позиченого капіталу (кпз); забезпечень (Зб); позаобігових активів (Пок); обігових активів (Обк).

2. Розрахувати показники ефективності діяльності підприємства: Прибутковість власного капіталу; коефіцієнт платоспроможності; коефіцієнт залучених довгострокових позичкових коштів; коефіцієнт термінової ліквідності; коефіцієнт покриття платежів із фіксованими термінами виплат. Зробити висновки.

Методичні рекомендації щодо розв’язання та аналізу практичної частини:

1. Капітал підприємства – сукупність матеріальних і нематеріальних цінностей, фінансових вкладень, основних та обігових засобів підприємства для забезпечення його господарської діяльності з ціллю отримання прибутку.

Формування та використання капіталу має свої особливості у різних формах бізнесу, однак є ряд загальних ознак які характеризують капіталі його склад.

Рис.1 Структура капіталу підприємства.

Рис.2 Структура Пасивного капіталу

Рис. 3 Структура Активного капіталу

Пасивний капітал – відображає джерела фінансування капіталу підприємства.

Власний капітал – капітал який передано підприємству у власність учасниками підприємницької діяльності (засновники, акціонери підприємства), а також отриманий у результаті господарської діяльності.

Позичений капітал – капітал який залучається підприємством на умовах займу та кредитів. Являє собою зобов’язання які потрібно погасити в установлені строки на визначених умовах.

Забезпечення майбутніх витрат та виплат – нараховані у звітному періоді майбутні витрати і виплати розмір яких визначається шляхом прогнозних оцінок.

Активний капітал – відображає сукупність реальних активів (майно) підприємства яке використовується у господарській діяльності. Забезпечує проведення фінансових та комерційних операцій із суб’єктами підприємництва.

Не матеріальні активи – не мають матеріальної форми, використовуються більше 1 року для виробництва, торгівлі, адміністративних потреб, передачі в оренду. Містять права користування природними ресурсами, знаками для товарів та послуг, ноу-хау, промислові зразки, права на винаходи).

Довгострокові фінансові інвестиції – містять засоби підприємства вкладені у цінні папери інших підприємств, облігації державного займу, статутні капітали підприємств заснованих у межах країни та за кордоном.

Інші поза оборотні активи – бібліотечні фонди, предмети прокату, тимчасові споруди.

Позабалансовий капітал – тимчасово знаходиться у розпорядженні підприємства і не внесений на його баланс (орендована техніка, техніка на відповідальному зберіганні та інш.)

2. Оцінка результативності підприємницької діяльності включає широкий спектр показників які умовно можна розділити на: 1) узагальнюючі показники результатів господарювання; 2) показники ефективності використання трудових ресурсів (праці); 3) показники ефективності використання матеріально-технічних ресурсів; 4) рівень поточних витрат на виробництво і реалізацію продукції (надання послуг); 5) показники ефективності використання фінансових коштів та віддачі довгострокових капітальних вкладень (показники прибутковості); 6) показники ліквідності та платоспроможності; 7) показники стійкості (стабільності); 8)показники стану акціонерного капіталу.

Для розв’язання практичної частини контрольної роботи студент обирає варіант завдання відповідно до списку групи.

Для розв’язання практичної частини контрольної роботи потрібні наступні показники:

Прибутковість власного капіталу – показник є особливо важливим для акціонерів, оскільки характеризує рівень ефективності використання вкладених ними грошей. Він також є основним критерієм у разі оцінювання рівня котирування на фондовій біржі акцій підприємства.

; (1)

де: Пч – чистий прибуток;

Квл – розмір власного капіталу.

Прибутковість усіх активів – цей показник вимірює ефективність використання всіх активів, які є у власності підприємства. Він показує, який прибуток має підприємство в розрахунку на одну грошову одиницю активів.

; (2)

де: Ап – активи підприємства.

Коефіцієнт термінової ліквідності – визначає здатність підприємства виконувати свої поточні зобов’язання за рахунок швидко ліквідних активів. Оптимальним є співвідношення 1:1. Його перевищення свідчить про низький фінансовий ризик і добрі потенційні можливості залучення додаткових фінансових коштів.

; (3)

де: Ашл – швидкоплинні активи (розрахунки за дебіторами, грошові кошти, розрахунки та інші оборотні активи);

Зкс – короткострокові зобов’язання.

Коефіцієнт платоспроможності – фіксує частку власного (акціонерного) капіталу підприємства у загальних зобов’язаннях.

; (4)

де: Кв – власний капітал підприємства;

Зз – загальні зобов’язання.

Коефіцієнт залучених довгострокових позичкових коштів – характеризує відносний розмір залучення позичкових коштів для виконання фінансових зобов’язань підприємства порівняно з його статутним фондом (капіталом).Частка позичкових коштів не повинна перевищувати 1/3 власного акціонерного капіталу.

; (5)

де: Кдс – довгострокові кредити;

Квп – власні та прирівняні до них кошти.

Коефіцієнт покриття платежів із фіксованими термінами виплат - фіксує розмір річних платежів підприємства, пов’язаних із його довгостроковими зобов’язаннями. Фінансовий стан підприємства вважається прийнятним, якщо значення коефіцієнту коливається від 1,5 до 2,0.

; (6)

де: Пв – валовий прибуток;

Пдс – сума довгострокових пасивів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 853 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...