Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання науково-технічної підготовки виробництва



Вивчаючи досягнення фундаментальних наук, ведуть науковий пошук і обґрунтування можливих напрямків розвитку принципово нової техніки і технології. При цьому невизначеність загальної мети поступово зменшується до норм, достатніх для розгортання конструкторських розробок.

Конструкторська підготовка виробництва – сукупність взаємозв’язаних процесів оптимізації номенклатури і конструювання об’єктів виробництва. Тільки після цього розробляється і використовується найбільш раціональна технологія їх виготовлення.

Технологічна підготовка виробництва – сукупність взаємопов’язаних процесів технологічного проектування і оснащення виробництва, які забезпечують вибір і засвоєння визначених шляхів та способів реалізації загальної мети в конкретних умовах.

Загальна мета науково-технічної підготовки виробництва – досягнення в мінімально можливі терміни кількісної і якісної визначеності продукта праці згідно з суспільними потребами з урахуванням ресурсних та інших обмежень шляхом поступового накопичення знань і перетворення цих знань у матеріальний результат.

У процесі науково-технічної підготовки вдається закріпити найкраще, що було створене раніше і пройшло перевірку в умовах виробництва і експлуатації, а також внести нові елементи, які забезпечують найбільш високий технічний рівень розробки. Слід брати до уваги, що від співвідношення “старих” і “нових” технічних рішень, які використовуються при розробці об’єкта, залежить рівень витрат матеріалів, праці та часу на його створення, виготовлення, обслуговування і ремонт. При виборі оптимальних співвідношень новизни і повторення досягається значна економія цих витрат на усіх етапах життєвого циклу продукції.

Утворення єдиного технологічного ланцюга “уніфікація і забезпечення технологічності конструкцій виробів – розробка і використання типових і групових технологічних процесів – розробка і впровадження переналагоджувальних засобів технічного оснащення – автоматизація виробничих процесів та інженерної праці” приводить до значних якісних змін усього циклу “дослідження – виробництво”, тому що підвищує рівень продуктивності праці наукових та інженерно-технічних працівників, створює умови для найефективнішого і оперативного використання науково-технічного потенціалу. Організація науково-технічної підготовки виробництва дозволяє скоротити терміни створення і впровадження нової техніки, забезпечує високу мобільність, гнучкість виробництва.

Таблиця 1 - Типовий перелік етапів і завдань науково-технічної підготовки

виробництва (НТПВ)

Етапи НТПВ Основні завдання, що вирішуються з використанням методів і прийомів
науково-технічної творчості стандартизації
     
Наукова підготовка виробництва
1. Постановка проблеми 1.1. Вивчення і прогнозування ди-наміки змін потреб у якісно новій техніці 1.2. Вивчення і узагальнення досяг-нень у даній або суміжних галузях вітчизняної і світової науки, техні-ки, виробництва
2. Пошукове дослідження 2.1. Довгострокове прогнозування розвитку об’єктів, методів і засо-бів виробництва 2.2. Визначення раціональних шля-хів реалізації досягнень фундамен-тальної науки
3. Патентне дослідження 3.1. Забезпечення високого техніч-ного рівня, патентоспроможності об’єктів, методів і засобів вироб-ництва 3.2. Пошук, аналіз інформації з метою визначення предмета запозичення у нових розробках

Продовження табл.1





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...