Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Отрутні павуки



Отрута одних павуків викликає місцеве ураження тканин (омертвіння й руйнування клітин шкіри й прилягаючих м’язів), отрута інших сильно діє на весь організм, і в першу чергу на центральну нервову систему.

Запобіжні заходи. Для попередження укусу отрутних павуків варто пам’ятати, що вони ведуть сутінковий і нічний спосіб життя. Тому при ночівлях у місцях перебування отрутних членистоногих необхідно дотримуватися обережності. Укладаючись спати, треба натягати завісу намету й ретельно підвертати її краї під спальний мішок, щоб тканина не торкалася тіла. На землю усередині завіси добре покласти шматок овчини - її запах відлякує змій та отрутних комах. Потрібно перевіряти постіль, взуття, складки одягу, куди можуть заповзти павуки.

Невідкладна допомога при укусі отрутних членистоногих

Не пізніше ніж через 2 хвилини місце укусу членистоногих варто припекти палаючим сірником, щоб зруйнувати отруту. Якщо укус попав у ногу або руку, то треба забезпечити нерухомість кінцівок. Рекомендується багато пити (вода, чай, молоко). Надавши постраждалому першу допомогу, треба обов’язково доставити його в найближчу лікувальну установу.

Змії

В областях із жарким кліматом змії ведуть, як правило, сутінковий спосіб життя, а вдень ховаються від прямих променів сонця в ущелинах скель, норах гризунів, покинутих глинобитних будівлях. Найчастіше змії кусають під час збору ягід, грибів, хмизу, у пору косовиці. Можливі укуси змій і під час ночівель біля багаття, куди вони іноді підповзають, притягнуті світлом і теплом.

Запобіжні заходи. При подорожах по небезпечних районах необхідно мати високі чоботи й штани, які не повинні щільно облягати ноги. Якщо на ногах черевики, то штани заправте в них з напуском. Охороняють від укусу змії й товсті вовняні носки. Візьміть довгий ціпок для того, щоб розсовувати зарості. При подорожі в горах треба пам’ятати: перш ніж руками обстежити ущелини в скелях, потрібно за допомогою ціпка перевірити, чи немає там отрутних змій. Якщо ви побачите змію, що прийняла позу загрози, то краще відступити. Майте на увазі: змія кусає тільки у випадку захисту.

Симптоми отруєння. Зміїна отрута містить багато активних речовин, зокрема ферментів, які викликають порушення судинної й клітинної проникності, внутрішньосудинне згортання крові.

На місці укусу змії видні дві ранки від її отрутних зубів. Незабаром виникає значна місцева болюча реакція, швидко поширюється набряк, можливе утворення великих крововиливів. При влученні отрути в кров загальна реакція нерідко проявляється відразу, в інших випадках дія розвивається через 30-60 хвилин: запаморочення, сонливість, головний біль, нудота, блювота, кровотеча зі слизових оболонок, частий пульс, колапс, іноді збудження й судороги. Смертельний результат рідкісний і виникає через 1-2 доби при явищах колапсу й зупинки дихання.

Перша допомога при укусі змією. Насамперед постарайтеся якомога швидше відсмоктати отруту з ранки, постійно її спльовуючи. Відсмоктування отрути при укусі змії - один із основних заходів екстреної допомоги. Робити це може той, хто знаходиться поруч із постраждалим, або сам потерпілий.

Для того, хто відсмоктує отруту, це не небезпечно. Навіть якщо в роті в нього є ранки або садна, йому ніщо не загрожує. Справа в тому, що дія будь-якої отрути залежить від того, яка доза припадає на кілограм маси тіла. А кількість отрути, що може при відсмоктуванні потрапити в організм людини, яка допомагає, настільки мала, що не може заподіяти шкоди. Тільки потрібно відразу спльовувати рідину, що відсмоктується

Розрізати місце укусу для кращого відходження отрути не рекомендується. Це загрожує інфекцією, нерідко ушкодженням сухожиль, що може призвести до інвалідності.

Після відсмоктування отрути потрібно обмежити рухливість потерпілого. Потерпілому рекомендується більше пити. У жодному разі не можна накладати джгут. По-перше, він не перешкоджає проникненню отрути у тканини, що знаходяться вище, а по-друге, джгут, особливо при укусах гюрзи й гадюки, перетискаючи судини, сприяє ще більшому порушенню обміну речовин у тканинах ураженої кінцівки. У результаті підсилюються їхнє омертвіння й розпад, що призводить до тяжких ускладнень.

Припікання місця укусу неефективно, тому що довжина отрутних зубів змії досягає часом більше сантиметра. При цьому отрута проникає в тканини, і поверхневе припікання не здатне його зруйнувати. А на місці припікання утвориться струп, під яким починається нагноєння.

Людині, яку вкусила змія, пити спиртні напої категорично забороняється. Алкоголь не є протиотрутою, як думають деякі, а, навпаки, утруднює виведення отрути з організму, підсилює її дію.

Потерпілого від укусу змії треба якомога швидше транспортувати в лікувальну установу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 468 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...