Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок розробки інвестиційної програми підприємства



Управління реальними інвестиціями на підприємстві передбачає, в першу чергу, розробку інвестиційної програми, яка здійснюється шляхом реалізації наступних етапів:

1. Формування пакету інвестиційних пропозицій за участю керівників усіх підрозділів підприємства. На цьому етапі відбувається попередня експертна оцінка пропозицій, в результаті якої частина їх зразу відхиляється, частина залишається для подальшого розгляду.

2. Далі кожна з прийнятих пропозицій (проектів) повинна бути оцінена фінансовими менеджерами на предмет їх економічної ефективності й ризикованості. Для такої оцінки по кожному проекту розраховуються базові вихідні показники. Це найбільш трудомісткий етап планування.

3. Якщо базові показники визначені, фінансовий менеджер приступає до розрахунку показників економічної ефективності кожного проекту. Виявлені на цьому етапі економічно не ефективні проекти з наступного аналізу виключаються.

4. На четвертому етапі оцінюються інвестиційні ризики, пов'язані з реалізацією економічно ефективних проектів. Таку оцінку роблять відносно тих проектів, витрати на реалізацію яких для підприємства є значними, а отже, "провал" проекту може призвести до відчутних втрат. Проекти з неприйнятним рівнем ризику відхиляються. Таким чином, в інвестиційному портфелі залишаються економічно ефективні проекти з прийнятним рівнем ризику.

5. Тепер, відповідно до очікуваного приросту прибутку по роках прогнозному періоду, необхідності удосконалення різних сфер діяльності підприємства, відбираються проекти, що можуть забезпечити реалізацію цих завдань. Вартість визначає обсяг витратної частини інвестиційної програми.

6. На останньому етапі розробляється бюджет інвестиційної програми - баланс між інвестиційними витратами і джерелами їх фінансування.

Усю сукупність інвестиційних проектів у залежності від завдань, що вирішуютьсяними, можна розподілити на такі групи:

- проекти розширення обсягів виробництва вже освоєних видів продукції, робіт, послуг;

- проекти, що забезпечують освоєння випуску нових видів продукції, робіт, послуг;

- проекти, які призводять до зниження собівартості;

- інші (охорона навколишнього середовища, безпека праці, наукові дослідження тощо).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 478 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...