Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регуляторна функція



У їжі завжди міститься значна кількість складних вуглеводів - клітковини і протопектина. Всі ці поліцукори не переварюються в шлунково-кишковому тракті людини, звідси загальна назва цих з'єднань - «баластові речовини». Вони не можуть служити джерелом енергії і пластичного матеріалу, але їхня роль у харчуванні людини істотна.

Баластові речовини відіграють першорядну роль у формуванні калових мас. Ця обставина, а також виражена дратівна дія клітинних оболонок на механорецептори м'язової тканини кишечнику визначають їхню провідну роль у стимуляції перистальтики кишечнику і регуляції його моторної функції. Дефіцит баластових речовин в харчуванні людини веде до вповільнення кишкової перистальтики.

Поряд з участю в регуляції перистальтики кишечнику баластові речовини впливають на моторну функцію жовчопровідних шляхів, стимулюючи процеси виведення жовчі і перешкоджаючи її застою.

Нарешті, баластові речовини сприяють виведенню з організму холестерину.

Вміст у їжі клітковини позитивно впливає на роботу органів травлення, збільшує секрецію травних соків і підсилює перистальтику кишечнику (просування їжі по кишечнику). Клітковина регулює і нормалізує корисну мікрофлору кишечнику, а пектинові речовини беруть участь в обміні речовин.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...