Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що ж являють собою білки?



Білки - найбільш складні з азотистих з'єднань. Вони є найважливішими частинами тваринних і рослинних клітин. Клітина будь-якого рослинного і тваринного організму містить білок у вигляді найважливішої частини протоплазми і клітинного ядра. Білки входять до складу міжклітинних речовин і всіх рідин організму, крім нормальної сечі і жовчі.

Ще в минулому сторіччі вказувалося на найважливіше значення білків в організмі.

Термін «білки» виник вперше у зв'язку з виявленням у тканинах тварин і рослин речовин, схожих по деяким властивостям на яєчний білок (при нагріванні вони згортувалися). Ці речовини названі протеїнами (греч. proteous - перший).

Тепер визначення «білки» стало збірним поняттям для цілого класу речовин, які мають багато загального в складі і властивостях, присутні в кожній живій клітині і утворюють там головну масу протоплазми.

Білки ­ це складні органічні сполуки, що складаються з амінокислот, до складу яких, крім вуглецю (С), кисню (О) і водню (Н), входить азот (Ν).

Деякі амінокислоти містять сірку (S), фосфор (Р), залізо (Fе) і ін. елементи.

Кількісний зміст цих елементів наведено в таблиці.

Елементарний склад білків.

Елементи Вміст в % на суху речовину
Вуглець Кисень Азот Водень Сірка С = 50,6 - 54,5 О = 21,5 - 23,5 N = 15,0 - 17,6 Н = 6,5 - 7,3 S = 0,5 - 2,5

Білкові молекули мають найбільш складну просторову будову, що впливає на його фізіологічні властивості.

При вивченні хімічної структури білка було встановлено, що основною його структурною одиницею ­ мономером, є амінокислоти.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 480 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...