Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Захист цивільних прав та інтересів. Ознайомитись із планом семінарського заняття, питаннями, що належать до цієї теми



Ознайомитись із планом семінарського заняття, питаннями, що належать до цієї теми.

Опрацювати конспект лекції з даної теми.

Опрацювати рекомендовану для вивчення теми літературу, законспектувати окремі положення, що стосуються питань теми, або зробити нотатки, групуючи їх за певними ознаками.

Рекомендується зробити у робочому зошиті план відповіді на кожне питання, яке виноситься на розгляд під час семінарського заняття.

Самостійно розглянути наступні питання:

1. У чому полягає право на захист цивільних прав та інтересів.

Право на захист цивільних прав та інтересів ініціюється самою особою, яка вважає, що її права та інтереси порушені або особи яким це дозволено з метою захисту інтересів інших осіб. Під захистом розуміють дії уповноваженої особи або діяльність юрисдикційних органів та осіб, які зобов’язані вжити заходів до поновлення порушеного, оспорюваного чи невизнаного цивільного права. Захист порушених цивільних прав пов’язаний з правозастосовною діяльністю правоохоронних та інших державних органів. Виходячи з цього необхідно зазначити, що захист порушеного права здійснюється в рамках певної процедури.

2. Що є здійснення права на захист.

Розглядаючи дане питання необхідно дати визначення поняття здійснення права на захист, охарактеризувати способи здійснення права на захист. При цьому необхідно звернути увагу на те, що не залежно від того, яким чином реалізуються цивільні права, їх здійснення нерозривно пов'язане з виконанням цивільних обов'язків іншими особами. Можливість звернутися до компетентного державного чи іншого органу за захистом своїх прав – належне управомоченій особі право на захист. Після використання всіх національних засобів правового захисту громадяни України можуть звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

3. Відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди мають місце при наявності складу цивільного правопорушення, який включає в себе протиправну поведінку заподіювача, наявність негативних наслідків, причинний зв’язок між протиправною поведінкою та наслідками, а також вину заподіювача. Необхідно звернути увагу на те, що право на відшкодування збитків виникає у особи з самого факту невиконання обов'язку або порушення цивільного права, у відповідності з нормами укладених договорів чи норм, закріплених в Цивільному кодексі України. Визначити поняття упущеної вигоди, та її відшкодування особі право якої було порушене.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...