Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Цивільні правовідносини. Ознайомитись із планом семінарського заняття, питаннями, що належать до цієї теми



Ознайомитись із планом семінарського заняття, питаннями, що належать до цієї теми.

Опрацювати конспект лекції з даної теми.

Опрацювати рекомендовану для вивчення теми літературу, законспектувати окремі положення, що стосуються питань теми, або зробити нотатки, групуючи їх за певними ознаками.

Рекомендується зробити у робочому зошиті план відповіді на кожне питання, яке виноситься на розгляд під час семінарського заняття.

Самостійно розглянути наступні питання:

1.Поняття та види суб’єктивних прав.

Розглядаючи дане питання слід дати визначення суб’єктивного цивільного права, звернути увагу на відмінність його від цивільного права в об’єктивному сенсі та цивільної правоздатності. Реалізація суб'єктивного права пов'язана з реалізацією можливостей уповноваженої особи. Розходження між змістом суб'єктивного права і його здійсненням виражається насамперед у тому, що зміст суб'єктивного права містить у собі тільки можливу поведінку уповноваженої особи, у той час як реалізація права є здійснення реальних конкретних дій пов’язаних з перетворенням цієї можливості у дійсність. Охарактеризувати елементи змісту суб'єктивного цивільного права.

2.Види суб’єктивних обов’язків.

Розглядаючи дане питання необхідно визначитися з поняттям цивільного обов’язку, охарактеризувати його зміст, простежити взаємозв’язок суб’єктивного права та суб’єктивного обов’язку. Оскільки суб’єктивні права не існують у відриві від суб’єктивних обов'язків, то здійснення права уповноваженою особою припускає і виконання зобов’язаними особами своїх обов'язків, тобто здійснення ними визначених дій, охоплюваних належною поведінкою. Суб'єктивний обов'язок — це міра належної поведінки суб'єкта. Суть обов'язків полягає в тому, що суб'єкт має виконувати певні дії, прийняті ним добровільно чи покладені на нього законом, або ж утримуватися від них. Розглянути види обов'язку в цивільних правовідносинах: активний та пасивний.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...