Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок земельних ресурсів. Ціна землі



В умовах ринкової економіки земля не лише здається в оренду, а є об’єктом купівлі-продажу, отже має ціну. На відміну від інших товарів, земля – особливий товар, продукт природи, а не праці, ціна якого ґрунтується не на вартості, а на тому доході, який вона приносить своєму власнику, - ренті.

Ціна землі – це дисконтова на земельна рента. Дисконтування – це метод визначення ціни землі з урахуванням надання нею майбутнього прибутку при існуючій ставці банківського відсотка. Власник грошей може покласти їх у банк і отримати дохід у вигляді відсотку. Але він може витратити їх на купівлю земельної ділянки з метою отримання доходу у вигляді ренти. Формула ціни землі:

R

Р = * 100%

S

Р – ціна землі; R – щорічна рента; S – ставка позичкового відсотка.

Наприклад: R – 1000 грн.; S – 5%.

Р = 1000:5*100=20 000 грн.

Ціна землі залежить не тільки від величини ренти (R) і норми позичкового відсотка (S), а ї від співвідношення попиту і пропозиції на землю. Пропозиція землі залежить від двох основних факторів: якість або родючість землі та місцезнаходження ділянки. Пропозиція землі на ринку нееластична (тобто незмінна), тому що кількість землі, придатної для обробки, є фіксованою величиною. Попит на землю, навпаки, еластичний і має тенденцію зростати, що зумовлює підвищення ціни на землю. Особливо швидко підвищуються ціни на земельні ділянки в містах, оскільки зростають рента і попит на ділянки під забудову. Формування в Україні повноцінного ринку вимагає швидшої реальної грошової оцінки кожної земельної ділянки.

Нині в Україні у зв’язку з тим, що з’явилось багато приватних власників земельних паїв, виникає проблема земельного ринку. Є загроза масового продажу земельних ділянок за низькими цінами пенсіонерами і тими, хто знаходиться у скрутному становищі в кризових умовах економіки України. Цим можуть скористатися так звані „нові українці”, серед яких згодом можуть з’явитися великі землевласники, що самі не працюють на землі. Є загроза купівлі землі зарубіжними ділками, через підставних осіб не для ведення сільського господарства. Тому Верховна Рада України накладає тимчасовий мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Контрольні запитання і завдання до самостійної роботи.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...