Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Ринок споживчих товарів та послуг, роль торгівлі у забезпечення його розвитку



Ринок споживчих товарів та особливості його розвитку в сучасних умовах. Види товарних ринків.

Основні елементи (рушійні сили) споживчого ринку: попит на споживчі товари, пропозиція споживчих товарів, ціна на споживчі товари, конкуренція на споживчому ринку.

Поняття товарної пропозиції споживчих товарів. Джерела та механізм формування товарних ресурсів предметів споживання. Баланси ресурсів споживчих товарів, їх роль у прогнозуванні та регулюванні розвитку торгівлі. Роль національного виробництва та імпорту в формуванні пропозиції споживчих товарів в Україні. Проблема підтримки та сприяння діяльності національного товаровиробника.

Споживання і потреби, їх суть та економічна характеристика. Споживчий попит як форма прояву потреби те елемент ринку. Чинники, що обумовлюють обсяги та структуру попиту на споживчі товари.

Інструменти державного регулювання споживання та купівельної спроможності населення. Баланс доходів та витрат населення (домогосподарств) як основа прогнозування обсягу попиту на споживчі товари та послуги. Місткість ринку та методика її визначення. Соціально – економічний портрет українського споживача. Основні тенденції розвитку споживання та формування споживчого попиту в Україні.

Поняття кон’юнктури ринку та методичні засади її оцінки.

Стан конкуренції на споживчому ринку та чинники, що його обумовлюють. Методи оцінки рівня конкуренції.

Роль торгівлі в забезпеченні розвитку споживчого ринку. Торгівля як сфера прояву інтересів виробника і споживача. Вплив торгівлі на формування раціональних потреб споживачів. Напрями та форми удосконалення взаємовідносин торгівлі з виробництвом.

Інфраструктура споживчого ринку та її роль у забезпеченні його розвитку. Торгівля як елемент інфраструктури споживчого ринку. Характеристика та види торговельної інфраструктури. Типологія торговельних об’єктів.

Показники розвитку торговельної інфраструктури. Тенденції розвитку торговельної інфраструктури в Україні та основні чинники, що їх визначають. Оцінка потреби у розвитку торговельної інфраструктури та матеріально – технічної бази внутрішньої торгівлі.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 897 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...