Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 43. Поняття суб’єктів кримінального процесу та їх класифікація



Суб’єкти кримінального процесу – це державні органи, посадові, юридичні та приватні особи, які ведуть кримінальний процес, або залучаються до нього, вступають між собою у процесуальні правовідносини, набуваючи процесуальних прав і виконуючи процесуальні обов’язки.

Ознаки суб’єктів кримінального процесу:

– їх участь у провадженні передбачено кримінальним процесуальним законом;

– вони є суб’єктами певних процесуальних прав і обов’язків;

– вони діють у кримінальному процесі відповідно до своїх прав і обов’язків;

– вступають у процесуальні правовідносини;

– несуть відповідальність за невиконання своїх обов’язків.

У п. 25 ч. 1 ст. 3 КПК України визначено перелік учасників кримінального провадження, а саме: сторони кримінального провадження, потерпілий, його представник та законний представник, цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач та його представник, особа, стосовно якої розглядається питання про видачу в іноземну державу (екстрадицію), заявник, свідок та його адвокат, понятий, заставодавець, перекладач, експерт, спеціаліст, секретар судового засідання, судовий розпорядник.

Класифікація суб’єктів кримінального процесу:

1. Державні органи і посадові особи, які ведуть кримінальний процес і залучають до його сфери всіх інших суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності: суд, суддя, слідчий суддя, прокурор, слідчий, керівник органу досудового розслідування, оперативні підрозділи. Це – основні суб’єкти, без яких неможлива кримінально-процесуальна діяльність.

2. Особи, які захищають свої права або представлені інтереси у кримінальному процесі: потерпілий, підозрюваний, обвинувачений, захисник, цивільний позивач, цивільний відповідач, представники потерпілого, цивільного позивача та відповідача.

3. Особи, які відіграють допоміжну роль у кримінальному процесі: свідок, спеціаліст, експерт, перекладач, понятий, секретар судового засідання тощо. Вони не мають у справі самостійного інтересу і після виконання своїх функцій вибувають із процесу.

У главі 3 КПК України суб’єкти кримінального провадження представленітаким чином:

1) суд;

2) сторона обвинувачення: прокурор, органи досудового розслідування, керівник органу досудового розслідування, слідчий, оперативні підрозділи;

3) сторона захисту: підозрюваний, обвинувачений та їх законні представники, виправданий, засуджений, захисник;

4) потерпілий і його представник;

5) інші учасники кримінального провадження: заявник, цивільний позивач і відповідач та їх представники, свідок, перекладач, експерт, спеціаліст, секретар судового засідання, судовий розпорядник.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...