Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічне обслуговування системи змащення, регулювання, захисту й ущільнення ГПА



Система змащення, гідравлічного регулювання, захисту й ущільнення ГПА утворюють масляну систему в складі маслопроводів, насосів, фільтрів, адсорберів, агрегатних маслоохолоджувачів і масло- підігрівачів і дозуючої арматури.

Система змащення повинна забезпечувати безперебійну подачу масла з необхідним тиском, температурою і фізико-хімічними властивостями до підшипників і інших кінематичних елементів агрегату.

Щодня повинен виконуватись аналіз масла на відсутність механічних домішок і води.

Повний аналіз турбінного масла повинен виконуватися:

а) один раз на місяць на працюючому агрегаті;

б) перед заливанням і доливанням масла в маслобак;

в) один раз у 6 місяців у резервних ємностях.

Турбінні масла, що знаходяться в експлуатації, повинні задовольняти наступним нормам:

а) відсутність води і шламу, прозорість;

б) зменшення температури спалаху не більш, ніж на 10%, від початкової;

в) відмінність в’язкості від початкової не більш, ніж на 10%;

г) кислотне число, не вище 0,6 мг КОН на 1 г масла;

д) реакція водяної витяжки – нейтральна.

Чищення водяних маслоохолоджувачів повинні виконуватись при досягненні граничної температури масла через забруднення маслоохолоджувачів. Періодично необхідно робити огляд і чистку фільтруючих елементів тонкого очищення масла.

Раз в два тижні необхідно робити перевірку резервування масляних насосів ущільнення. Крім того, необхідно підтримувати температуру і тиск охолоджуючої води й масла в системі змащення в необхідних межах (температура масла на виході з маслоохолоджувача повинна підтримуватися в межах 35–50 оС).

Система автоматичного регулювання повинна забезпечувати підтримку тиску газу в магістральному газопроводі безпосередньо за станцією шляхом зміни числа обертів нагнітача.

Органи гідравлічного захисту повинні охороняти від виникнення чи розвитку аварії на всіх режимах роботи. Відповідно до цього, завданнями системи захисту є:

а) забезпечення між окремими вузлами й елементами агрегату блокувальних зв’язків, які запобігають їх неправильній взаємодії під час проходження процесів запуску чи зупинення;

б) відключення агрегату при виникненні аварійної ситуації, для чого повинна бути припинена подача палива і усі вузли агрегату повернені в передпусковий стан.

У процесі експлуатації агрегату контроль за роботою системи регулювання і захисту варто проводити щомісячно відповідно до прийнятого маршруту огляду ГПА. При цьому контролюється встановлена робота органів регулювання (амплітуда коливання регулюючого клапана повинна бути не більше допустимої по інструкції заводу-виробника), положення золотників і покажчиків ходу клапанів тиску масла в системі.

Періодично в процесі ТО системи регулювання і захисту повинні проводитися профілактичні і регламентні роботи:

– раз у добу повинне проводитися розходження і випробування регулятора швидкості шляхом повороту маховика в напрямку «додати» і назад на 1–2 оберти, що викликає зміну числа обертів ротора силової турбіни на ±50–100 об/хв;

– раз на 6 місяців повинна виконуватись перевірка щільності посадки стопорного і регулювального клапанів агрегату;

– при кожному капітальному ремонті повинна виконуватись перевірка роботи і випробування автоматів безпеки; на агрегатах, конструкція яких допускає випробування автоматів безпеки без підвищення числа обертів, їхня перевірка повинна виконуватися 1 раз у рік.

Щозмінні і періодичні огляди системи регулювання і захистів, а також передпускова перевірка системи виконуетьсявиконується старшим інженером і старшим змінним машиністом турбокомпресорного цеху.

Система ущільнення нагнітача повинна забезпечувати герметичність нагнітача на всіх режимах його роботи, запобігаючи прориву газу в маслосистему агрегату і робоче приміщення. Для збереження необхідного перепаду в системі повинен передбачатись акумулятор масла достатньої ємності, що забезпечує герметичність нагнітача під час розвантаження і зупинення ГПА.

Для забезпечення надійної роботи системи ущільнення нагнітача необхідно:

а) стежити за необхідним рівнем перепаду, від позитивного значення довести його до необхідної величини за допомогою регулятора перепаду;

б) стежити за герметичністю з’єднань маслосистеми ущільнення;

в) підтримувати необхідний рівень масла в поплавковій камері і не допускати її переповнення;

г) не допускати тривалої роботи системи ущільнення нагнітача з підвищеною витратою масла, що свідчить про незадовільний стан елементів нагнітача. Контроль витрати масла повинен виконуватися щодня.

Робота системи ущільнення відцентрового нагнітача повинна перевірятися під час щозмінного огляду ГПА. При цьому контролюється величина перепаду тиску «масло-газ», заповнення акумулятора масла, стабільності рівня масла в поплавковій камері, робота газовідокремлювача і загазованість маслосистеми.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 389 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...