Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік доходів від реалізації



До складу доходів від основної операційної діяльності підприємств відносяться:

- дохід (виручка) від реалізації готової продукції;

- дохід (виручка) від реалізації товарів;

- дохід (виручка) від реалізації послуг.

Дохід визначається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що приводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства).

Дохід відображається в бухгалтерському обліку в сумі справедливої вартості активів, що отримані або підлягають отриманню.

Дохід (виручка) від реалізації товарів, готової продукції, інших активів визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

- покупцеві передані ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

- підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

- сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

- є впевненість, що в результаті операцій відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

До складу доходів від реалізації включається сума податку на додану вартість, яка відповідно до Податкового кодексу відображається на рахунках бухгалтерського обліку як податкове зобов’язання від вартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Для обліку доходу від реалізації товарів, продукції, робіт, послуг, а також суми знижок, наданих покупцям, і інших вирахувань з доходів Планом рахунків бухгалтерського обліку передбачено застосування рахунку 70 „Доходи від реалізації”.

Рахунок 70 „Доходи від реалізації” має наступні субрахунки:

- 701 „Дохід від реалізації готової продукції”;

- 702 „Дохід від реалізації товарів”;

- 703 „Дохід від реалізації робіт і послуг”;

- 704 „Вирахування з доходу”;

- 705 „Перестрахування”.

За кредитом субрахунків 701 – 703 відображається збільшення доходу, за дебетом – належна сума непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного податку та інших, передбачених законодавством), та списання у порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами (групами) товарів, продукції, робіт, послуг, за регіонами збуту та/або за іншими напрямками, визначеними підприємством.

На субрахунку 704 „Вирахування з доходу” за дебетом відображаються суми надходжень за договорами комісії, агентським та іншим аналогічним договорам на користь комітентів, принципалів; сума наданих після дати реалізації знижок покупцям, вартість повернених покупцем товарів і продукції, і інші суми, що підлягають вирахуванню з доходів. За кредитом субрахунку 704 „Вирахування з доходу” відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 „Фінансові результати”.

На субрахунку 705 «Перестрахування» підприємства, які є страховиками відповідно до Закону України «Про страхування», узагальнюють інформацію про частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами перестрахування. За дебетом субрахунку 705 відображаються суми часток страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що належать перестраховикам за договорами перестрахування, за кредитом – частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що повертаються перестраховиками у разі дострокового припинення договору перестрахування. Щомісяця сальдо субрахунку 705 списується (закривається) у кореспонденції із субрахунком 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Основна кореспонденція рахунків з відображення в обліку підприємств доходу від реалізації продукції та товарів наступна:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...