Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 9.3



Реалізовано товари в роздрібній торгівлі за готівку. Вартість товарів за цінами продажу 24000 грн. (з ПДВ). Собівартість реалізованих товарів 16000 грн.

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  Визнано дохід від реалізації товарів покупцю за готівку 301 «Каса в національній валюті 702 „Дохід від реалізації товарів”  
  Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ 702 „Дохід від реалізації товарів» 641 «Розрахунки за податками»  
  Списано собівартість реалізованих товарів 902 «Собівартість реалізованих товарів» 282 «Товари в торгівлі»  
  Списана сума торгової націнки на реалізовані товари 285 «Торгова націнка» 282 «Товари в торгівлі»  
  Списано чистий дохід (виручка) від реалізації товарів 702 „Дохід від реалізації товарів» 791 «Результат операційної діяльності»  

Продукція, товари, послуги можуть обмінюватись. Такі операції є бартерними. Можливість одержання доходів від обмінної (бартерної) операції та їх оцінка залежить від того, якими активами здійснюється обмін між підприємствами: подібними чи неподібними. Відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку подібними вважаються активи, які мають однакову справедливу вартість та функціональне призначення. Якщо хоча б одна з наведених умов не дотримується, такі активи вважаються неподібними.

При обміні подібними активами метою обміну є не одержання економічної вигоди, а сприяння однією стороною господарським процесам іншої сторони. Такі операції не генерують дохід і тому за такими операціями дохід не визнається. У випадку здійснення обміну подібними активами в системі кореспонденції рахунків рахунки обліку доходів не використовують, а застосовують рахунки розрахунків з покупцями та замовниками, з одного боку, і з постачальниками та підрядниками – з іншого. Коли подібні активи фактично відвантажені або надані, проводиться взаємозалік дебіторської та кредиторської заборгованості.

Коли товари або послуги надаються в обмін на неподібні товари або послуги, такі операції розглядаються як процес заробляння доходу і є завершеними. За цими операціями в бухгалтерському обліку повинен визнаватись дохід. Сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг, що одержані або підлягають одержанню підприємством. У тих випадках, коли має місце частковий бартер (сторони за договором частково розраховуються грошовими коштами), сума доходу зменшується або збільшується відповідно на суму переданих або одержаних грошових коштів та їх еквівалентів. Іншими словами, при бартері неподібними активами дохід визначається виходячи не з продажної вартості активів, що передаються, а виходячи з справедливої вартості отриманих активів.

Якщо справедливу вартість активів, робіт, послуг, які отримані або підлягають отриманню за бартерним контрактом, достовірно визначити неможливо, то дохід визначається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг (крім грошових коштів та їх еквівалентів), що передані за цим бартерним контрактом.

Визнання доходу від надання послуг. Відповідно до П(С)БО 15 дохід, пов’язаний з наданням послуг, визнається залежно від ступеня завершеності операцій з надання послуг на дату балансу за умови, що результат цієї операції може бути достовірно оцінений.

Результат операцій з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх наступних умов:

­ можливості достовірності оцінки доходу;

­ імовірності надходження економічних вигод від надання послуг;

­ можливості достовірності оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;

­ можливості достовірності оцінки витрат, здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

Оцінка ступеня завершеності операцій з надання послуг проводиться:

­ вивченням виконання роботи;

­ визначенням питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязі послуг, які мають бути надані;

­ визначенням питомої ваги витрат, яких зазнає підприємство у зв’язку з наданням послуг, у загальній очікуваній сумі таких витрат.

Сума витрат, здійснених на певну дату, включає тільки ті витрати, які відображають обсяг наданих послуг на цю саму дату.

Перераховані методи проілюструємо прикладами.

Оцінка ступеня завершеності операції по наданню послуг шляхом вивченням виконання роботи.

За цим методом ступень завершеності виконаної роботи завершується підписанням акта виконаних робіт, наданих послуг, в якому оцінюється вартість таких послуг у вартісному вираженні.

Приклад 9.4.

Аудиторська фірма склала договір на підтвердження річної фінансової звітності публічного акціонерного товариства.

Вартість послуг складає 36000 грн. (в тому числі ПДВ). ПАБ здійснило передоплату в повному обсязі.

Дохід в даної ситуації визнається після надання аудиторських послуг, оскільки результат може бути оціненим тільки після їх завершення. На дату завершення підписано акт про надані послуги.

Собівартість наданих послуг - 18000 грн.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...