Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків з учасниками



Кредиторська заборгованість по розрахункам з учасниками у підприємства виникає після внесення ними активів до статутного капіталу, за нарахованими дивідендами на акції (частки), за внесеними частками до статутного капіталу, вилученням та поверненням активів учасникам.

Джерелами виплат дивідендів учасникам можуть бути нерозподілений прибуток звітного та попередніх років та резервний капітал товариства. Нарахування дивідендів у акціонерних товариствах здійснюється за рішенням зборів акціонерів, в якому зазначається загальна сума прибутку (або інше джерело), який буде використаний для виплати дивідендів. Розмір дивідендів на одну акцію визначається розподілом суми прибутку, який повинен бути використаний для виплати дивідендів на всі акції в обігу (за даними реєстру акцій); далі визначається кількість акцій, що належать кожному з учасників (акціонерів) та сума дивідендів для кож­ного учасника (акціонера).

Погашення заборгованості з учасниками та засновниками підприємства здійснюється шляхом перерахування грошових коштів з поточних рахунків, виплати готівкою, передачі інших активів.

Для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з розподілом власного капіталу (дивіденди, повернення часток тощо) призначено рахунок 67 «Розрахунки з учасниками».

Рахунок 67 «Розрахунки з учасниками»

Дебет Кредит
Зменшення (погашення) заборгованості перед засновниками та учасниками, реінвестування доходів тощо Заборгованість підприємства перед засновниками та учасниками товариства  
  Кредитове сальдо – заборгованість підприємства перед учасниками та засновниками, ІV розділ пасиву Балансу, ряд.590

Рахунок 67 «Розрахунки з учасниками» має такі субрахунки:

671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;

672 «Розрахунки за іншими виплатами».

На субрахунку 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» обліковують дивіденди, нараховані власникам простих та привілейованих акцій (часток у статутному капіталі) за рахунок прибутку або інших, передбачених установчими докуме­нтам, джерел.

На субрахунку 672 «Розрахунки за іншими виплатами» підприємства ведуть об­лік інших виплат, нарахованих засновникам та учасникам за користування майном, зокрема земельним і майновим паєм, а також виплат у зв'язку з одержанням належної вибулому учаснику (засновнику) частини активів підприємства.

Основним завданням аналітичного обліку є забезпечення контролю за станом розрахунків з кожним засновником та учасником, за кожним документом, який підтверджує виникнення заборгованості та її погашення.

Аналітичний облік ведеться за кожним засновником та учасником та за видами виплат.

Підставою для здійснення бухгалтерських записів на рахунку 67 «Розрахунки з учасниками» є первинні документи, які підтверджують виникнення заборгованості та її погашення. Первинними документами, які свідчать виникнення заборгованості перед засновниками та учасниками є розрахунки виплат учасникам (відомості), складені та затверджені на підставі рішення про виплату дивідендів, або інших виплат.

Погашення заборгованості перед засновниками та учасниками грошовими коштами підтверджується платіжними документами: платіжними дорученнями, платіжними видатковими касовими ордерами; при передачі учасникам матеріальних і нематеріальних активів - накладними, актами.

Розглянемо на прикладі відображення господарських операцій по розрахунків з засновниками та учасниками та їх погашенню на прикладі.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 849 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...