Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правова культура



Поняття “культура” відбиває рівень матеріального і духовного поступального розвитку людства. Право є надбанням духовної культури суспільства. Правосвідомість – передумова і складова частина правової культури. Правова культура – це позитивна якість розвитку правового життя, суспільства й особистості. Правова культура суспільства – це позитивна якість розвитку правового життя суспільства, що забезпечує його стабільність, подальший прогрес. Позитивна якість розвитку правового життя суспільства, зокрема, пов'язана з такими його атрибутами як правова ідеологія, правотворчість, законодавство, законність, правопорядок, інститут прав людини, правозастосувальна діяльність. Правова культура суспільства містить у собі всі досягнення правового життя суспільства, характеризує його ціннісний зріз, рівень розвитку, досконалість у загальному контексті соціального прогресу. Наприклад, заснування Конституційного Суду в Україні, участь України в міжнародних пактах по правах людини, приведення законодавства у відповідність із ними – показники росту правової культури українського суспільства. Правова культура особистості – це позитивна якість розвитку правового життя особистості, що забезпечує необхідний і достатній рівень знання права, розуміння його соціальної цінності, вміння користуватися своїми юридичними правами, усвідомлене виконання своїх юридичних обов'язків. Правова культура особистості припускає оволодіння і достатній рівень знання права, оскільки знати все право не в змозі навіть юрист-професіонал. Визначений мінімум знання права – передумова правової культури. Кожна людина повинна знати свої основні права й обов'язки, пов'язані зі здійсненням у суспільстві своїх постійних соціальних ролей (пасажир, покупець, найманий робітник, платник податків і та ін.). Допомогу у подоланні прогалин у юридичних знаннях покликані надавати представники юридичної професії. Правова культура особистості припускає розуміння соціальної цінності права, впорядковуючі суспільні відносини, що протистоять анархії і сваволі в цих відношеннях, що сприяють досягненню миру і згоди в суспільстві.

Знання права, розуміння його соціальної сутності повинно супроводжуватися вмінням користуватися своїми юридичними правами, усвідомленим виконанням своїх юридичних обов'язків.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...