Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види, склад і призначення кошторисних нормативів



Кошторисні нормативи – це узагальнена назва комплексу кошторисних норм, що об’єднуються в окремі збірники. Разом з правилами і положеннями, що містять у собі необхідні вимоги, вони служать для визначення нормативної кількості ресурсів, необхідних для виконання відповідних видів робіт, як основи для наступного переходу до вартісних показників.

Кошторисною нормою називається сукупність усіх видів ресурсів (трудовитрат, часу роботи будівельних машин і механізмів, витрат матеріалів, виробів і конструкцій), установлена на прийнятий вимірювач будівельних або монтажних робіт, а також конструкцій, виражена, як правило, у натуральних (фізичних) величинах (додаток Г).

Головне призначення кошторисних норм – визначення нормативної кількості ресурсів, необхідних для виконання відповідного виду робіт (як основи для наступного переходу до вартісних показників).

За ступенем укрупнення нормативи поділяються на елементні та укрупнені. До елементних кошторисних нормативів належать:

– ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи (РЕКН) (ДБН Д.2.2–99);

– ресурсні елементні кошторисні норми на монтаж устаткування (РЕКНМУ) (ДБН Д.2.3–99);

– ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи (РЕКНр) (ДБН Д.2.4–2000);

– ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-відновлювальні роботи (РЕКНР) (ДБН Д.2.5–2000);

– ресурсні елементні кошторисні норми на пусконалагоджувальні роботи (РЕКНпн) (ДБН Д.2.6–2000);

– ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин і механізмів (РКНЕМ) (ДБН Д.2.7–2000).

До укрупнених нормативів належать укрупнені ресурсні кошторисні норми (УРКН):

– на будівельні споруди у цілому;

– на частини будівель і споруд, конструкції та види робіт.

РЕКН розроблені у складі 47 збірників [3]. Кожний збірник РЕКН містить технічну частину і таблиці норм із показниками витрат ресурсів. Технічні частини до збірників містять вказівки щодо порядку застосування норм, а також правила обчислення обсягів робіт і коефіцієнти до норм, які поширюють умови застосування норм.

Таблиці збірників РЕКН об’єднано в групи. Опис складу робіт та одиницю виміру наведено для групи у цілому. Номер зашифровано трьома числами через тире, наприклад: 12-12-1, де:

– перше число – номер збірника РЕКН – №12 «Покрівлі»;

– друге число – номер групи,до якої включено норму – №12 «Покрівлі із метало черепиці»;

– третє число – номер норми – 1 «Улаштування покрівлі двосхилої із металочерепиці «Монтерей».

Усього з металочерепиці ще є покрівлі шатрові, мансардні та марки металочерепиці «Іспанська» і «Каскад» – всього три типи покрівель і три марки металочерепиці. Отже, норм влаштування покрівель із металочерепиці існує дев’ять – від 12-12-1 до 12-12-9.

Кожна таблиця норм збірника РЕКН містить такі показники (зразок – див. додаток Г):

– витрати праці робітників-будівельників, люд.-год.;

– середній розряд робіт, визначений для ланки робітників-буді-вельників;

– витрати праці машиністів, люд.-год.;

– час роботи та склад будівельних машин, механізмів, механізованого виробничого знаряддя (інструменту), маш.-год.;

– витрати будівельних матеріалів, виробів та конструкцій у фізичних одиницях вимірювання.

Шифри матеріально-технічних ресурсів, наведених у таблицях норм збірників РЕКН, складено, виходячи із номенклатури збірників кошторисних цін на матеріали, вироби і конструкції та будівельні машини й механізми (видання 1997 року).

Опис робіт, передбачених нормами, містить короткий перелік складу основних процесів виконання робіт. Дрібні, допоміжні та супровідні операції, як правило, не згадано, але нормами враховано.

У РЕКН ураховано внутрішньобудівельний транспорт (вивантаження на приоб’єктному складі, горизонтальне та вертикальне транспортування матеріалів до місця встановлення), за винятком випадків, застережених у технічних частинах відповідних збірників.

Норми витрат матеріальних ресурсів визначено з урахуванням загальних виробничих норм витрат матеріалів, технологічних карт та іншої технологічної документації, а також мінімальних норм утрат і відходів щодо матеріалів, які потребують обробки чи припасування при укладанні їх у проектне положення.

Ціни на будівельні конструкції й матеріали наведено в «Збірнику єдиних кошторисних цін на матеріали, вироби і конструкції (ЗЄКЦ-97)», який складається з таких частин:

І. Будівельні матеріали.

ІІ. Будівельні конструкції та вироби.

ІІІ. Матеріали і вироби для санітарно-технічних робіт.

ІV. Місцеві матеріали.

V. Матеріали, вироби і конструкції для монтажних та спеціальних будівельних робіт.

Кожний збірник містить «загальні положення» і «технічну частину», у якій наведено ціни, коефіцієнти, поправки до кошторисних цін та інші вказівки залежно від якісних або технічних характеристик наведених у збірнику матеріалів чи особливостей їх застосування.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3041 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...