Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологія і види цін на продукцію будівництва



Система ціноутворення в будівництві базується на кошторисних нор-мативах та правилах визначення вартості будівництва і складання інвесторської кошторисної документації [ДБН].

Інвесторська кошторисна документація – це сукупність кошторисів (кошторисних розрахунків), пояснювальних записок до них та відомостей ресурсів, складених на стадії розроблення проектної документації.

Система ціноутворення у будівництві дозволяє визначати ціну продукції будівництва у певній послідовності, поступово переходячи від дрібних до більш крупних елементів будівництва: види будівельно-монтажних робіт – об’єкти будівництва – будова.

Об’єктом будівництва є кожна відокремлена будівля з усіма улаштуваннями (галереями, естакадами тощо), устаткуванням, меблями, підсобними та допоміжними інженерними пристроями, що належать до неї, на будівництво якої є окремий проект і об’єктний кошторис (розрахунок). Якщо на будівельному майданчику будується тільки один об’єкт основного призначення, то поняття об’єкта будівництва збігається з поняттям будови.

Будова – є сукупність будівель та споруд різного призначення, будівництво котрих здійснюється, як правило, за єдиною проектно-кошторисною документацією із зведеним кошторисним розрахунком вартості будівництва.

У будівництві, як галузі народного господарства, є свої особливості, які впливають на ціноутворення.

По-перше – локальна прив’язка будівельної продукції до місцевості, залежність витрат на будівництво від різних місцевих умов (економічних, геологічних, гідрогеологічних, кліматичних тощо), відносно великий термін будівництва (інвестиційного процесу);

По-друге – визначення ціни будівельної продукції здійснюється на двох стадіях ціноутворення:

а) на стадії визначення інвесторської кошторисної вартості будівництва об’єктів і споруд. На цій стадії визначення ціни використовується чисто витратний метод ціноутворення, при цьому існуючими будівельними нормами жорстко регламентується рівень витрат усіх видів матеріально-технічних та трудових ресурсів, необхідних для здійснення проектних рішень. Процес ціноутворення здійснюється у три строго послідовних етапи:

1) складання локальних кошторисів (ЛК) – первинних кошторисних документів. Вони складаються на окремі види робіт та витрат по будівлях і спорудах на основі робочих креслень будівель і споруд. У випадку, коли обсяги робіт і розміри витрат остаточно не визначилися, складаються локальні кошторисні розрахунки (ЛКР), які підлягають уточненню на другій стадії проектування;

2) складання об’єктних кошторисів (ОК), які об’єднують у своєму складі результати попередньо розрахованих локальних кошторисів і локальних кошторисних розрахунків;

3) складання зведених кошторисних розрахунків вартості будівництва (ЗКР). Вони складаються на основі локальних і об’єктних кошторисів і кошторисних розрахунків і кошторисних розрахунків на окремі види витрат, які не враховані кошторисними нормативами (наприклад, розмір компенсації у зв’язку з вилученням земель під забудову, витрати на отримання архітектурно-планувальних завдань тощо);

б) на стадії визначення підрядника (виконавця робіт) складається договірна ціна будівництва. Договірна ціна – це вартість підрядних робіт, за яку підрядна організація, визначена виконавцем робіт, згодна виконати об’єкт замовлення [2, п.3.3.1.].

При складанні договірної ціни деякі складові ціни будівельної продукції можуть відрізнятися від нормативних показників, передбачених будівельними нормативами при складанні інвесторської кошторисної документації (наприклад, рівень заробітної плати, розмір прибутку тощо).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...