Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття №9



Тема: “Програма “PROJECT EXPERT”. Інформація про товари і умови їх збуту”

Мета заняття: навчитися планувати обсяги збуту продукції (послуг) та ціни реалізації на ринку в системі Project Expert, робота з розділом “Операційний план” підрозділ “План збуту” системи Project Expert.

Завдання. За допомогою системи Project Expert

- ввести дані плану збуту товарів по проекту організації розливу води в ПЕТ-пляшки згідно з методичними рекомендаціями;

- вирішити самостійне завдання № 4 (задачі 10-16), що викладені нижче;

- розпочати створення власного проекту – в підрозділі “План збуту”, ввести дані підготовлені дома.

Самостійна робота № 4.

Задача №10.

Мініхлібопекарня розпочинає випуск хлібобулочних виробів з п’ятого місяця від початку проекту. Передбачається випущену продукцію продавати в такій кількості:

- хліб білий – 3000 шт. за місяць за ціною 1,30 грн. за шт.;

- хліб житній – 4000 шт. за місяць за ціною 1,20 грн. за шт.;

- булочні вироби – 2000 за місяць за середньою ціною 0,9 грн. за шт.

Завдання. Визначте щорічний товарооборот мініхлібопекарні на протязі 3 років, якщо передбачено щорічне (на 1.10) збільшення обсягу продажу на 10 % і зниження ціни на 5 коп.

Задача №11.

Консервний завод розробляє проект випуску нової продукції. Згідно з проектом планується реалізовувати щомісячно варення вишневе в кількості 3 тис. банок через власну мережу за ціною 2,55 грн., 20 тис. банок оптом за ціною 2,40 грн. і експортувати 30 тис. банок за ціною 0,6 дол. США.

Завдання. Визначте загальну суму надходжень грошових коштів по місяцях проекту і по кожній товарній позиції. Побудуйте графік.

Задача №12.

Пивоварня випускає пиво 3 сортів: світле, темне і біле. Розрахуйте річні обсяги пива і надходження грошових коштів, якщо щомісячний мінімальний випуск світлого пива складає 5000 л (ціна – 3, 1 грн./л), темного пива – 3500 л (ціна – 3,25 грн./л), білого пива – 1250 л (ціна – 3,30 грн./л). При розрахунках врахуйте сезонність збуту продукції: у квітні-травні збільшення реалізації на 40%, у червні-серпні – на 70%, вересні-жовтні – на 20%.

Задача №13.

Початок проекту тривалістю 1 рік – 01.01.2010 р. Максимальний обсяг збуту продукту складає 550 одиниць на місяць. Однак через фактор сезонності в червні обсяг збуту на 10%, у липні – на 20% і в серпні – на 10% менше максимального.

Завдання. Розрахувати загальна кількість продукції, що буде продано протягом проекту.

Задача №14.

На 01.01.2009 р. вартість продукту на внутрішньому ринку 110 грн., а вартість його аналога на зовнішньому ринку 30 доларів США. Передбачається, що ціна продукту на внутрішньому ринку буде зростати щомісяця на 3%, у той час як ціна його аналога закордоном буде збільшуватися на 0,3% на місяць. Співвідношення курсів валют на 01.01.2005 р. складають 5 гривень/долар, а темпи зростання курсу долара стосовно гривні складають 1% на місяць. У якому місяці ціна на продукт перевищить ціну на його закордонний аналог?

Задача №15.

Приватний підприємець Коломієць А.Г. планує відкрити магазин, який буде спеціалізуватися на продажі відеотехніки. Інформація про прогнозовані об’єми збуту та ціну:

- Відеокамери в асортименті:

а) JVC GR – AX55 за ціною 760 грн. Об’єм 56 одиниць на рік;

б) Panasonic NV-G2 за ціною 760 грн. Об’єм 63 одиниць на рік;

в) Panasonic NV-S20 за ціною 780 грн. Об’єм 75 одиниць на рік;

- Відеомагнітофони та відеоплеєри в асортименті:

а) DVD player SVEN HD-1050 за ціною 702 грн. Об’єм 32 одиниць на рік;

б) відеомагнітофон Philips тип VR 570 за ціною 1069 грн. Об’єм 17 одиниць на рік;

в) відеотелефон за ціною 1350 грн. 12 одиниць на рік.

Завдання. Розрахувати середній щомісячний товарооборот магазину.

Задача №16.

Початок проекту тривалістю 1,5 року – 01.01.2009 р. «Продукт 1» продається в кількості 100 штук щомісяця, «Продукт 2» – у кількості 115 штук. Для «Продукту 1» ціна збуту в першому місяці проекту складає 100 грн. за штуку, а темпи зростання ціни внаслідок інфляції складають 15% річних. Для «Продукту 2» значення відповідно рівні 90 грн. і 10% річних. У якому місяці проекту надходження від продажів «Продукту 1» перевищать надходження від продажів «Продукту 2».

Методичні рекомендації до виконання

самостійної роботи № 4.

План основної діяльності, який передбачений проектом, спирається на прогноз об’єму збуту продукції чи послуг, який у свою чергу, базується на результатах дослідження ринку. Для правильного опису витрат, необхідні дані о технології виробництва: потреба у матеріалах, нормування праці, ціна ресурсів, що використовуються у виробництві, а також прогноз цінових тенденцій на ці ресурси.

Кінцеві дані про збут виробленої продукції та про їх витрати, які можуть бути віднесені до періоду виробничої діяльності підприємства, вводяться в розділ „Операційний план”.

Розділ складається з п’яти модулів:

План збуту

План виробництва

Матеріали та комплектуючі

План по персоналу

Загальні витрати (Рис.18).

Рис.18 Розділ ”Операційний план”

План збуту. В модулі вводяться дані про об’єми та умови продажу товарів чи послуг, також у цьому модулі можуть встановлюватись тенденції змінення цін та особливі умови оподаткування. В тих випадках, коли стратегія збуту передбачає різноманітні умови продажу продукції, слід оформити набір варіантів продажу, кожен з яких у подальшому може бути більш детально описаний.

Методичні рекомендації заповнення розділів.

1.Вибрати розділ “Операційний план”;

2.Вибрати “План збуту”;

3.Ввести роздрібну ціну продукту за одиницю;

4.Вказати об’єм збуту за рік або помісячно(Рис.19);

5. В тих випадках, коли стратегія збуту передбачає різноманітні умови продажу продукції, слід оформити набір варіантів продажу, кожен з яких у подальшому може бути більш детально описаний: натиснути „Варіанти”, ввести найменування товару та періодичність дії від початку проекту.

7. Натиснути „Закрити”.

Рис.19 Модуль ”План збуту”

Тема 2.4. Зміст розділу “План виробництва”. Особливості розробки розділу “Торговельний план”.

З даної теми планується одна лекція та два практичних заняття. Підсумком вивчення теми є усне опитування на практичному занятті та перевірка самостійної роботи № 5, 6.

Питання для самостійної підготовки

1. Аналіз технології розробки продукту та витрат на виробництво.

2. Розробка операційного плану виробництва, етапи проекту.

3. Обґрунтування вибору обладнання у виробничому плані.

4. Особливості складання торговельного плану

Тематика рефератів до теми 2.4:

1. Перелік інформації, що містить план виробництва.

2. Аналіз витрат виробництва.

3. Умовно-постійні та умовно-змінні витрати.

4. Фактори, що впливають на виробництво.

5. Аналіз та визначення переваг асортименту, вибраного фірмою.

6. Особливості виробничого плану для торговельних підприємств..

Література: 2; 3; 5; 6; 7; 8; 10.

Термінологічний словник

Основна мета розділу - надання інформації про забезпечення з точки зору виробництва випуску продукції і розробки заходів по підтриманню і розвитку виробництва.

Розділ повинен містити інформацію про місцезнаходження підприємства і короткий опис виробничих приміщень; опис виробничого процесу; складання ланцюгового графіку; технологія виробництва продукції; характеристика обладнання; визначення потреби в розробці або придбанні технічної і технологічної документації; визначення номенклатури та обсягів виробництва нової продукції.

Особливістю бізнес-планування для торговельних підприємств є наявність “Торговельного плану” замість “Плану виробництва”. Він містить інформацію про місцезнаходження торговельного підприємства або дислокацію торгової мережі, політику управління товарними запасами, постачальників.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...