Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття № 6



Тема: “Програма “PROJECT EXPERT”. Опис проекту та фінансової ситуації на ринку” (2 години)

Мета заняття: навчитися створювати бізнес-проекти в системі Project Expert, робота з розділами “Проект”, “Компанія”, “Оточення” системи Project Expert.

Завдання. За допомогою системи Project Expert

- ввести дані про загальні положення проекту організації розливу води в ПЕТ-пляшки згідно з методичними рекомендаціями;

- вирішити самостійну роботу № 1 (задачі 1-5);

- розпочати виконання ындивыдуального завдання – створення власного проекту – в розділах “Проект”, “Компанія”, “Оточення”, ввести дані підготовлені дома.

Самостійна робота № 1

Задача №1.

Приватний підприємець Друкер Д.Й. планує відкрити перукарню

Завдання. Занесіть в базу даних проекту в діалозі “Продукти/послуги” інформацію про послуги, надання яких передбачається проектом: жіноча стрижка, чоловіча стрижка, сушка волосся, укладка волосся, фарбування волосся: коротке волосся, волосся середньої довжини, довге волосся, комплекс по укріпленню волосся

Задача №2.

Через збитковість їдальні "Каштан" було прийнято рішення про реконструкцію їдальні в ресторан.

Завдання. Занесіть в базу даних проекту в діалозі “Продукти/послуги” інформацію про продукцію, реалізація яких передбачена проектом: бутерброди, холодні закуски, салати, гарячі закуски, перші страви, другі страви, гарячі страви, десерти, безалкогольні напої, алкогольні напої. В яких розділах відображаються введені дані по продуктах та послугах?

Задача №3.

Діюче підприємство “Альтаір” розпочинає проект виробництва нової продукції. При цьому на момент початку проекту на рахунку підприємства є 28300 грн. В проекті будуть задіяні будівля вартістю 250000 грн. з терміном амортизації 30 років і процентом зносу 20%, обладнання вартістю 23000 грн. з терміном амортизації 5 років і процентом зносу 60%, нематеріальних активів вартістю 4200 грн. з терміном амортизації 2 роки і процентом зносу 25%. Закуплені комплектуючі для нових товарів в кількості 700 шт. із собівартістю 4,50 грн. за шт. Підприємство має заборгованість перед продавцями в розмірі 15400 грн. з періодом погашення – 2 місяці, непогашений кредит в розмірв 100000 грн. з щомісячною виплатою суми кредиту і процентів на строк 2 роки під 25% річних. Розрахуйте баланс підприємства на початок проекту.

Задача №4.

В комплекс громадського харчування входить ресторан і бар, які реалізовують лікеро-горілчані вироби, при цьому на бар припадає 40% реалізації. Введіть структуру компанії для аналізу діяльності підрозділів і оцінки їх вкладу в загальний фінансовий результат.

Задача №5.

Інфляція в перший рік проекту склала по збуту власної продукції – 8%, по матеріалам і комплектуючим – 12%, по загальним витратам – 9%, по зарплаті – 15%, по нерухомості – 10%. Проект розраховується на 5 років. Передбачається зменшення інфляції на 5 процентів щорічно до попереднього року. Розрахувати темпи інфляції по об’єктах і роках проекту.

Методичні рекомендації до виконання

самостійної роботи №1.

Розділ “Проект” призначений для внесення загальної інформації про проект, налаштування параметрів розрахунку і відображення даних. Створення нового проекту як правило починається з формування даних у цьому розділі програми.

Розділ складається з шести модулів:

Заголовок

Список продуктів

Текстовий опис

Відображення даних

Налаштування розрахунку

Захист проекту (Рис.1).

Заголовок. В момент першого звернення у цьому діалозі відображається інформація яка була введена при створенні проекту. В процесі роботи над проектом в ці данні можна вносити зміни.

Список продуктів. Випуск продукції або надання послуг є основним змістом проекту, тому підготовку бізнес-плану необхідно починати з формування переліку продуктів.

Рис.1 Розділ Проект”

Продуктом можуть бути вироби промислового виробництва, послуги підприємств сфери обслуговування, транспорту, зв'язку, фінансових і страхових закладів, будь-яка матеріальна або нематеріальна продукція, що має ринкову вартість.

Для опису кожного продукту, виробництво якого передбачається проектом, необхідно підібрати одиницю виміру. Обсяг виробничої продукції частіше всього вимірюють у тоннах, метрах, штуках і інших натуральних величинах. Обсяг послуг можна вимірювати в годинах або умовних одиницях. Правильний вибір одиниці виміру допоможе надалі при формуванні планів виробництва і збуту.

Текстовий опис. Даний модуль призначений для формування текстової частини проекту. Ця інформація представлена у вигляді дерева структура якого як правило відповідає структурі бізнес-плану. Вузли та листя дерева – це розділи бізнес-плану.

Відображення даних. Цей діалог призначений для визначення масштабу даних проекту та налаштування параметрів відображення таблиць.

Налаштування розрахунку. Цей діалог призначений для внесення параметрів визначення показників ефективності проекту та ступіні деталізації результатів.

Захист проекту. Захист проекту від несанкціонованого доступу забезпечується за допомогою паролю.

Методичні рекомендації заповнення розділів.

4. Запустити програму;

5. Вибрати Проект/Новий;

6. Ввести: Назву проекту

Варіант: базовий (або інший варіант)

Автор: своє прізвище (або інший варіант)

Дата початку встановлена: 1-е число наступного місяця

Тривалість: 3 роки (або інший варіант)

Ввести довільне ім'я файлу;

4. Натиснути кнопку „ОК” (Рис. 2);

5. Вивчити вікно, що з'явилося:

- натиснути вкладку “Заголовок”;

- у полі “коментар” ввести в довільній формі коротку основну інформацію про проект;

- натиснути “Ок”.

Рис.2 ”Новий проект”

6. Вибрати діалог “Список продуктів”:

- введіть повний перелік продуктів або послуг підприємства, що реалізує проект, із вказівкою одиниці виміру і дати початку продажів кожного продукту (у відповідності з календарним планом) (Рис.3). Дата початку продажу визначає тільки можливість початку продажу із зазначеного моменту. У дійсності, збут продукції здійснюється відповідно до плану, що формується в модулі “План збуту” розділу “Операційний план”.

7. Вибрати діалог “Відображення даних”.

- внести у вкладки зміни (за власним бажанням).

8. Вибрати діалог “Налаштування розрахунку”:

- у вкладці “ставка дисконтування” вказати даний показник на початок проекту;

- у вкладці “деталізація” виділити ті показники які Ви вважаєте більш цінними для вашого проекту (можливий варіант вибору усіх показників);

Рис.3 Продукти/Послуги

4. Натиснути “Захист”:

- ввести пароль для редагування;

- ввести пароль для перегляду та актуалізації;

- ввести пароль для перегляду (даний модуль заповнюється за бажанням автору проекту).

Програма "PROJECT EXPERT 7". Розробка розділу "Компанія".

Мета: навчитися створювати бізнес-проекти в системі Project Expert, робота з розділом “Компанія”.

В розділі "Компанія" виконується занесення даних, що характеризують фінансово-економічний стан підприємства на момент початку проекту.

Розділ "Компанія" складається з чотирьох модулів:

Стартовий баланс. Структура компанії.

Банк. Система обліку Рознесення витрат (Рис.4)

Рис.4 Розділ ”Компанія”

Стартовий баланс. При описі початкових умов реалізацій проекту, можливий вибір з двох варіантів:

· для реалізації проекту утворюється нова компанія, яка має “нульовий” стартовий баланс (в цьому випадку модуль “Стартовий баланс” не заповнюється);

· проект реалізується на основі діючого підприємства; при цьому необхідно описати стан його активів та пасивів на момент початку; початковий фінансовий стан діючого підприємства відображається в діалозі “Стартовий баланс”.

Діюче підприємство до початку проекту може мати рухоме і нерухоме майно, кошти, матеріальні запаси, а також може мати зобов’язання перед кредиторами, та дебіторську заборгованість по реалізованим продуктам або послугам.

Початковий фінансовий стан діючого підприємства відображається в діалозі “Стартовий баланс”. В ньому детально описуються статті активів (Рис. 5) та пасивів (Рис.6) балансу на дату початку проекту.

Банк. Система обліку. Даний діалог призначений для визначення основних правил обліку фінансової діяльності підприємства.

Рис.5 Стартовий баланс: вкладка ”Активи”

Рис.6 Стартовий баланс: вкладка ”Пасиви”

Рознесення витрат. Для цілей аналізу ефективності роботи підрозділів компанії і визначення собівартості окремих видів продукції, необхідно описати походження усіх видів витрат і доходів, не зв'язаних з реалізацією продукції.

Рис.7 ”Банк, система обліку”

Структура компанії. У тих випадках, коли однією з цілей проекту являється аналіз діяльності підрозділів компанії та оцінка їх вкладу до загального фінансового результату, слід описати внутрішню структуру компанії та ступінь участі кожного підрозділу у виробництві окремих продуктів.

Рис.8 ”Структура компанії”

Методичні рекомендації заповнення розділів.

1. Відкрити розділ “Компанія”;

2. Натиснути модуль “Стартовий баланс” (якщо підприємство існувало раніше);

3. Внести дані у вкладки “Активи” та “Пасиви”;

4. Натиснути “Ок”;

5. Відкрити модуль “Банк, система обліку;

6. Внести місяць початку фінансового обліку, принцип обліку запасів та визначитися чи показувати в балансу устаткування, яке було отримано в лізинг”(Рис.7);

7. Натиснути “Ок”;

8. Відкрити модуль “Структура компанії”;

9. Додати підрозділ або декілька, (якщо проектом це передбачено) викликав контекстне меню та вибравши “додати підрозділ”(Рис.8);

10. Натиснути “Ок”.

Програма „PROJECT EXPERT 7”. Розділ „Оточення”.

Мета: навчитися створювати бізнес-проекти в системі Project Expert, робота з розділом “Оточення”.

В розділі „Оточення” описується фінансово-економічна середа, в якій планується реалізація проекту. В цьому розділі вводяться данні, які показують зовнішні умови господарської діяльності підприємства: параметри валют для розрахунків на зовнішньому і внутрішньому ринках, ставки рефінансування валют, показники інфляції, умови оподаткування.

Цей розділ складається з таких модулів:

Валюта

Облікова ставка

Інфляція

Податки (Рис.9)

Рис.9 Розділ ”Оточення”

Валюта. Модуль „Валюта” призначений для вибору основної і другої валюти проекту, одиниць виміру валют, а також для вказівки співвідношення на період дії проекту.

Облікова ставка. В модулі вказується ставка рефінансування, яка служить для вводу щорічних значень ставки рефінансування в період дії проекту по кожній з валют.

Інфляція. Модуль „Інфляція” забезпечує внесення даних, що характеризують інфляційні фактори зовнішньої середи, в якій реалізується проект.

Податки. Програма „PROJECT EXPERT 7” пропонує різноманітний набір інструментів для опису податкового оточення проекту. Різноманітні види податків можна виявити при формуванні плану збуту, опису витрат, інших надходжень та виплат в відповідних розділах програми. Загальні умови оподаткування можна виявити в модулі „Податки”. Цей модуль призначений для вводу даних о податках на основні види діяльності, які передбачені проектом, та формування загальної картини податкового оточення.

Методичні рекомендації заповнення розділів.

1. Запустити програму;

2. Вибрати розділ „Оточення”;

3. Вибрати вкладку „Валюта”(Рис.10);

Рис.10 Модуль ”Валюта”

4. У списку основної валюти вибрати основну валюту (гривня);

5. Одиниці виміру залишити 1;

6. Внести курс на момент початку проекту відносно до долара США (або відносно будь якої іншої валюти яку Ви вибрали у якості другої);

7. Вказати темпи росту/зниження курсу (на момент складання проекту);

8. Натиснути “Ок”;

Вибрати вкладку “Облікова ставка”;

Рис. 11 ”Облікова ставка”

9. Ввести ставку рефінансування на послідуючі роки (вказати на момент складання проекту) (Рис.11);

10. “Ок”;

11. Вибрати вкладку “Інфляція” (Рис.12)

Рис.12 Модуль ”Інфляція”

12. Вказати на кожен об’єкт відсоток інфляції на послідуючі роки (на момент складання проекту);

13. “Ок”;

14. Вибрати вкладку “Податки” (Рис.13);

Рис.13 Модуль ”Податки”

15. У список податків внести податки та їх відсоткові ставки які буде сплачувати підприємство

16. Вказати базу оподаткування. Вибрати позицію “Об’єм продаж”

17. Періодичність виплат залиши 1 раз на місяць (або інший варіант)

18. “Ок”.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...