Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Небезпеки в інформаційній сфері життєдіяльності людини



Серед небезпек, які підстерігають людину у суспільстві є небезпеки в інформаційній сфері життєдіяльності людини. Особистість, її психіка піддаються безпосередньому впливу інформаційних чинників, які трансформуються через її поведінку, діяльність або бездіяльність, здійснюють на неї деструктивний вплив. Для людини, яка піддається інформаційно-психологічному впливу, може виникнути небезпека, яка виражається в таких формах:

- нанесення шкоди здоров’ю;

- блокування на неусвідомленому рівні волі, волевиявлення людини, штучне прищеплення їй синдрому залежності;

- втрата здатності до політичної, культурної, моральної самоідентифікації людини;

- маніпуляція суспільною свідомістю;

- руйнування єдиного інформаційного і духовного простору України, традиційних устроїв суспільства і суспільної моральності і порушення інших життєвоважливих інтересів особистості.

Тобто, існує мета вихолостити, знищити все духовнез людини, замінити його іншим, вигідним для агресорів.

Наприклад, культ жорстокості, насильства, порнографії, розбещеності, які пропагують у засобах масової інформації, друкованих виданнях, комп’ютерних іграх, мережі Інтернет веде до неусвідомленого бажання у підлітків і молоді, а також дорослих з нестійкою психікою, копіювати запропоновані моделі поведінки. Цей вид пропаганди знижує рівень порогових обмежень і правових заборон, що поряд з іншими умовами відкриває згубний шлях не тільки окремій особистості, але й наносять суттєві збитки національним інтересам країни.

Людина не розуміє, що не повинна копіювати все це, ототожнюватися цьому, що вона автономна, індивідуальна, набагато краща, ніж ті «герої», яких пропагують. Що наше вітчизняне, рідне – краще, людяніше, це злиток знань попередніх поколінь, і не потрібно його руйнувати, відкидати, щоб набути інше, чуже. Певна інформаційна небезпека полягає в тому, що вона неадекватно відображає реалії, вводить в оману людину, засліплює її ілюзією.

Щоб забезпечити інфомаційно-психологічну безпеку, у сприйнятті інформації має бути присутнім здорове почуття сумніву, тобто не потрібно сприймати все на віру, («не вір вухам своїм, не вір очам своїм», або «довіряй, та провіряй») інформацію потрібно по змозі перевіряти, тестувати.

Всі ми чинимо психологічний вплив один на одного, бо живемо у світі впливу, комунікації. Комунікація – це зустрічі, при яких людина обмінюючись інформацією, самостверджується,само реалізується.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...