Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 17: Матеріальне, грошове та інші види забезпечення військовослужбовців



Учбові питання: 1. Продовольче забезпечення. 2. Речове забезпечення. 3. Житлове забезпечення. 4. Грошове забезпечення. 5. Медичне забезпечення та торгово-побутове забезпечення.

Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

(ст.9 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”)

Продовольче забезпечення це система заходів, які проводяться з метою задоволення потреб особового складу в харчуванні за встановленими нормами.

Вирішення задач харчування покладається на продовольчу службу.

Продовольча служба – сукупність органів і посадових осіб, що безпосередньо займаються продовольчим забезпеченням особового складу.


Особливості:

1. Система забезпечення продовольством може бути організована як з самостійним приготуванням їжі штатними фахівцями так і залученням до надання послуг з організації харчування суб’єктів господарчої діяльності (аутсортсинг).
2. Норми за якими здійснюється харчування особового складу визначені Постановою Кабінету Міністрів України № 426 від 29.03.2002 „Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту ”.
3. Для деяких категорій військовослужбовців передбачені спеціальні норми харчування, що враховують специфіку покладених на них завдань, наприклад льотна норма, морська, підводна, тощо.
4. Підчас виконання підрозділами завдань за призначенням поза межами пунктів постійної дислокації харчування може бути організовано в польових умовах з використанням польових засобів приготування їжі.
5. У разі неможливості забезпечення військовослужбовців гарячою їжею передбачається видача загальновійськових наборів сухих продуктів, але не більше ніж на три доби.
6. Юридичним документом, що підтверджує право військовослужбовця на продовольче забезпечення є продовольчий атестат.
7. У військових частинах Статутом внутрішньої служби встановлений спеціальний порядок контролю за якістю, санітарним станом і кількістю приготування їжі.

Продовольче забезпечення може бути у вигляді:

Речове забезпечення – система заходів, що проводиться з метою задоволення потреб військовослужбовців в обмундируванні, взутті, натільній білизні, теплих і постільних речах, спорядженні, спеціальному одязі, предметах індивідуального захисту, тканинах, санітарно-господарському майні, спортивному інвентарі та лазнево-пральному обслуговуванні особового складу.

Вирішення питань речового забезпечення покладається на речову службу.

Речова служба – це сукупність органів і посадових осіб, що безпосередньо займаються речовим забезпеченням (склади, і бази, майстерні по ремонту, швейне і банно-пральне обладнання та ін.)

Порядок та норми речового забезпечення визначені Постановою КМУ від 28.10.2004 № 1444 „Про затвердження Положення про порядок речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань у мирний час”.

Юридичним документом, що підтверджує право військовослужбовця на речове майно є речовий атестат.

Нормами забезпечення речовим майном військовослужбовців визначається кількість предметів, що видається на одного військовослужбовця у військових частинах та строки їх носіння (експлуатації).

Речове майно класифікують:


Військовослужбовцям строкової служби обмундирування, взуття видається в особисте користування.

Військовослужбовцям за контрактом, офіцерам, речове майно особистого користування видається у власність.

Військовослужбовці строкової служби звільняються в запас у тій формі одягу, що знаходилась в їх особистому користуванні. За бажанням вони можуть бути звільнені у запас у власному цивільному одязі.

Вирішення питань житлового забезпечення покладається на квартирно-експлуатаційну службу (КЕС).

Житлове забезпечення – система заходів, які проводяться з метою створення належних умов для проживання і службової діяльності особового складу військових частин, закладів і установ.

Квартирно-експлуатаційна служба (КЕС) – сукупність органів і посадових осіб, що безпосередньо займаються питаннями житлового забезпечення (казармовий житловий фонд, комунальні споруди, склади і бази, будівельні підприємства, готелі, лісгоспи та ін.)

Для розміщення військових частин використовуються:

↔ будинки і споруди, земельні ділянки, що належать МОУ;

↔ будинки і споруди, земельні ділянки, що належать іншим міністерствам і відомствам;

↔ будинки і споруди, що належать місцевим адміністраціям.

Військові частини розміщуються у військових містечках.

Військові містечка – це комплекс будинків та споруд, що розміщуються на одній земельній ділянці.

Право на житлове забезпечення військовослужбовців реалізується у наступних формах:

● розміщення в казармах (для військовослужбовців строкової служби, курсанти);

● розміщення в гуртожитках (військовослужбовці за контрактом, курсанти, офіцери);

● надання службових квартир (для тих, хто має вислугу років до 20 років);

● надання квартир (для тих, хто має вислугу років більше 20 років);

● надання місць в готелях (при відрядженнях);

● виплата грошової компенсації за тимчасовий піднайом житла;

Норми житлового забезпечення:

Ü при розміщенні в казармах в спальних приміщеннях відводиться площа з розрахунку 2,5-4 м² на кожного військовослужбовця; (ст.135 ЗУ ”Про Статут внутрішньої служби ЗС України”)

Ü квартири – не менше загальновстановлених норм житлової площі на

кожного члена сім’ї;

Військовослужбовці, які не мають житла, відповідною житловою комісією становляться на квартирну чергу.

Житло (квартири) розподіляються відповідно черги.


Грошове забезпечення – грошові кошти, що отримують військовослужбовці із державного бюджету для задоволення своїх матеріальних і культурних потреб.

Вирішення питань грошового забезпечення покладається на фінансову службу.

Фінансова служба – сукупність органів і посадових осіб, що безпосередньо займаються грошовим забезпеченням військовослужбовців та здійснюють бухгалтерський матеріальних засобів.

Грошове забезпечення визначається залежно від:

ö посади, військового звання;

ö тривалості, інтенсивності та умов військової служби;

ö кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання.

(п.3 ст.9 Закону України „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”)

Грошове забезпечення підлягає індексації відповідно до закону.

Юридичним документом, що підтверджує право військовослужбовця на грошове забезпечення є грошовий атестат.

Розміри посадових окладів, окладів за військові звання, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, одноразових додаткових видів грошового забезпечення визначені Постановою КМУ від 07.11.2007 № 1294 „Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу”.

Медичне забезпечення -це система заходів, які проводяться з метою збереження та зміцнення здоров’я особового складу, надання медичної допомоги військовослужбовцям, їх лікування.

Медична служба- сукупність органів і посадових осіб, що безпосередньо займаються питаннями медичного забезпечення, медичної допомоги та лікування військовослужбовців, основними завданнями якої є:

       
   
 
 


Військовослужбовці щорічно проходять медичний огляд, щодо них проводяться лікувально-профілактичні заходи.

Торгово-побутове забезпечення – надання за плату товарів та послуг суспільного харчування та побутового обслуговування. Виконують комерційні структури на підставі конкурсу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3769 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...