Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 16: Правові основи постачання військових формувань матеріальними засобами та ведення військового господарства



Учбові питання: 1. Матеріально-технічне забезпечення (логістика) військових формувань технічними засобами, принципи, загальний порядок організації. 2. Основи організації військового (корабельного) господарства (визначення, завдання, об’єкти, складові). 3. Облік та списання матеріальних засобів. Робота комісії із списання військового майна. 4. Контроль за господарською діяльністю військової частини (види, форми, інвентаризація).

Матеріально-технічне забезпечення (логістика) військових формувань технічними засобами, принципи, загальний порядок організації.

Оперативне забезпечення – комплекс оперативних, оперативно-тактичних заходів органів управління і спеціальних служб у всіх видах операцій (бойових дій) з метою створення сприятливих умов для застосування своїх військ (сил), озброєнь і військової техніки та водночас – зниження ефективності застосування військ (сил) та озброєнь супротивника.

    Загальні види оперативного забезпечення розвідка
радіоелектронна боротьба
інженерне забезпечення
радіаційний, хімічний та бактеріологічний захист
топогеодезичне та навігаційне забезпечення
гідрометеорологічне забезпечення

Матеріально – технічне забезпечення (логістика) – комплекс заходів органів військового управління і спеціальних служб у всіх видах операцій (бойових дій) та повсякденній життєдіяльності Збройних Сил, що здійснюються з метою забезпечення військ (сил) військовою технікою, боєприпасами, військово – технічним майном, підвищення ефективності та експлуатаційної надійності військової техніки, швидкого її відновлення (ремонту) після ушкоджень, задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ (сил) з метою підтримки їх у бойовій готовності до виконання покладених на них бойових чи повсякденних завдань. (Щорічник „Біла книга 2007: оборонна політика України” стор. 22)

Принципи організації постачання – закріплені, як правило, у нормативних актах основні положення, які відбивають закономірності матеріально-технічного забезпечення ЗС України.

Загальна організація постачання ЗС України матеріальними засобами.

Довідково: На кінець року харчування 100 % особового складу Збройних Сил України, який має право на харчування за державний кошт, здійснюється суб’єктами малого та середнього бізнесу.

Для обслуговування житлового фонду військових містечок створене Державне підприємство Міністерства оборони „Укрспецналадка” з філіями в гарнізонах.

Здійснюється переведення військових об’єктів (крім об’єктів зберігання зброї і боєприпасів) на охорону структурами Державної служби охорони МВС України або суб’єктами підприємництва.

(Щорічник „Біла книга 2007: оборонна політика України” стор. 22)

Основи організації військового (корабельного) господарства (визначення, завдання, об’єкти, складові).

Усі матеріальні засоби, поставлені з народного господарства країни для забезпечення потреб ЗС, а також виділені Міністерству оборони грошові кошти у підсумку передаються до військових частин (на кораблі) для безпосереднього оперативного управління ними і використання їх за призначенням.

Військове (корабельне) господарство – сукупність сил і засобів (всі види озброєння, бойова та інша техніка, ракети, боєприпаси, ракетне паливо, пальне, мастильні матеріали та спеціальні речовини, продовольство, речове, інженерне, хімічне майно та інші матеріальні засоби, які використовуються для забезпечення потреб ЗСУ на мирний та воєнний час), які входять до складу військових частин (кораблів) і з’єднань, а також передані їм у постійне чи тимчасове користування різні об’єкти матеріально-технічної бази, матеріальні засоби, призначені для забезпечення побуту, правильної експлуатації, ремонту, зберігання озброєння, військової техніки і майна.

(п.2.1. Наказу МОУ від 16.07.1997 № 300)

Військове майно – це державне майно, закріплене за військовими частинами. До нього належать: всі види озброєння, бойова та інша техніка, боєприпаси, паливо – мастильні матеріали, продовольство, технічне, аеродромне, шкіперське, речове, культурно – просвітницьке, медичне, ветеринарне, хімічне, інженерне та інше майно, а також кошти.

(п.2 Постанови ВР України „Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі” від 23.06.1995 № 243/95-ВР)

Важливим елементом військового господарства є ротне господарство - кінцева ланка у забезпеченні особового складу матеріальними засобами.

Воно призначене для забезпечення бойової підготовки роти і задоволення матеріально-побутових та культурних потреб її особового складу. Ротне господарство організує командир роти.

Облік та списання матеріальних засобів військової частини. Робота комісії із списання військового майна.

Мета обліку військового майна – отримання даних про його наявність, втрату, нестачу, рух, вартість та якісний (технічний) стан, необхідних для організації МТЗ військових частин, встановлення належного контролю за умовами зберігання, доцільністю та ефективністю його використання (витрачання), а також з метою підготовки даних для складання облікових документів та державної статистичної звітності.

(п.6 ПКМ України „Про затвердження Положення про порядок обліку, зберігання, списання та використання військового майна у ЗС України” від 04.08.2000 № 1225)

Обліку в військовій частині підлягає все військове майно незалежно від його призначення та джерел надходження.


Затверджений акт якісного (технічного) стану, інспекторське посвідчення та акт списання є підставою для списання військового майна з обліку шляхом внесення відповідних записів в облікові документи.

1. За актами якісного (технічного) стану списується:

Ø військове майно, яке обліковується за обліково-номерними, якісними (технічними) показниками і набуло непридатного стану після закінчення установлених термінів його служби (носіння, використання), вироблення технічного ресурсу, проведення випробувань або дослідних робіт, а також із закінченим терміном зберігання в запасі (резерві) за неможливості його ремонту або використання за цільовим призначенням;

Ø військове майно безстрокового використання, яке набуло непридатного стану у процесі експлуатації, за неможливості його подальшого використання за цільовим призначенням;

Ø лікарські засоби (в тому числі наркотичні, психотропні та отруйні), імунобіологічні препарати та хімічні реактиви, які набули непридатного стану.

2. За актами списання списується:

Ø військове майно, яке не обліковується за обліково-номерними, якісними (технічними) показниками і набуло непридатного стану;

Ø майно, використане за встановленими нормами на регламентні роботи, технічне обслуговування;

Ø майно, витрачене на виробничі, господарські та експлуатаційні потреби, будівлі і споруди, що підлягають знесенню через недоцільність їх використання;

Ø інше майно, яке не списується за актами якісного (технічного) стану, за інспекторськими посвідченнями і набуло непридатного стану.

3. За інспекторськими посвідченнями списується:

Ø втрачене або знищене військове майно та його нестача;

Ø майно, яке обліковується за обліково-номерними, якісними показниками і набуло непридатного стану раніше установленого терміну його служби, якщо згідно з законодавством заподіяна шкода повністю або частково відноситься на рахунок держави за неможливості відшкодування його повної або часткової вартості за рахунок винних осіб.

Для визначення придатності військового майна, встановлення неможливості або економічної недоцільності проведення його відновного ремонту, а також для оформлення необхідної документації на списання майна наказом командира (начальника) військової частини або командира (начальника) вищого рівня щороку утворюється комісія із списання військового майна (далі - комісія).

До складу комісії включаються військовослужбовці та/або працівники з належним досвідом роботи і обов'язково начальник відповідного фінансового органу.

Списане військове майно, яке непридатне для навчальних цілей, реалізації, розбирання з метою використання придатних агрегатів, вузлів, деталей та матеріалів, береться на облік як металобрухт, ганчір’я та інші вторинні ресурси, що реалізуються в установленому порядку.

Командири (начальники) мають право скасовувати рішення про списання військового майна, прийняті підпорядкованим особами, анулювати видані інспекторські посвідчення та призначити повторне розслідування щодо виявлених причин та осіб, винних у втраті військового майна.

Контроль за господарською діяльністю військової частини.

Внутрішній контроль за господарською діяльністю полягає у суцільній перевірці і аналізі з боку командира (начальника), інших посадових осіб, громадськості, обґрунтованості і законності отримання, збереження, використання і списання матеріальних засобів і грошових коштів, ефективного і ощадливого ведення військового господарства.

Інвентаризація матеріальних засобів проводиться як самостійно, так і при перевірці господарської діяльності і документальної ревізії.

Інвентаризація матеріальних засобів проводиться у присутності і за обов’язкової участі матеріально-відповідальних осіб.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...