Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота № 64. Спостереження за швидкістю росту пилкових трубок



Основні відомості. Швидкість росту різних рослин та органів неоднакова. Особливо інтенсивно збільшується довжина пилкових трубок після попадання пилку на приймочку маточки, що сумісна з рослинами-запилювачами. Ріст пилкової трубки можна безпосередньо спостерігати під мікроскопом.

Мета роботи. Дослідити характер росту пилкових трубок, визначити швидкість їхнього росту.

Матеріали, реактиви, обладнання. Пилок зі щойно розкритих пиляків (примули, амариліса, тюльпана, нарциса та інших рослин); 1%-й агар з 5-10% сахарозою або глюкозою; предметні стекла (можна з лунками), скляні палички, накривні скельця, вазелін; термостат, мікроскопи, окуляр-мікрометри.

Хід роботи.

1. На предметне скло накладають скляне кільце заввишки 0,5 см, а на дно цієї скляної камери наносять краплину води.

2. Зверху камеру закривають накривним скельцем, на нижній бік якого наносять краплину агару з 10%-ю сахарозою.

3. Агар засівають пилком, струшуючи його зі щойно розкритого пиляка.

4. Краї скла, що прилягають до кільця, змазують вазеліном, запобігаючи цим підсиханню пилку.

5. Камеру ставлять у термостат за температури 20...25 °С.

6. Коли пилок проросте, встановлюють одну пилкову трубку в центрі поля зору мікроскопа і спостерігають за швидкістю її росту, який виражають у мкм за 1 год. Одержані дані записують в таблицю і статистично обробляють їх.

Таблиця. Швидкість росту пилкової трубки

Варіант досліду Довжина пилкової трубки, мкм Швидкість росту (мкм/год)
за 10 хв за 20 хв за 40 хв за 60 хв
           

Примітка. Цей дослід можна провести в іншій модифікації. Тоді використовують предметні стекла з лунками, в які вносять краплину 10. 20%-го розчину сахарози з 0,01%-м боратом натрію. Над краплею сахарози струшують щойно розкритий пиляк.

Препарат розглядають під мікроскопом через однакові інтервали часу. Ядра, що містяться в кінчику пилкових трубок, що ростуть, можна зафарбувати, додаючи у розчин краплину ацето-карміну або нейтрального червоного. Для запобігання осмотичному розривові кінчиків пилкових трубок і для стимуляції росту, до розчину сахарози додають борат натрію.

Контрольні питання

1. Для чого до агару добавляють сахарозу?

2. Які речовини виділяє приймочка на своїй поверхні?

3. Для чого в камеру для пророщування пилку наносять краплину води?

4. Порівняйте швидкість росту пилкових трубок та інших органів рослин, використовуючи власні дані та результати, відомі з літератури.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...