Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота № 63. Апікальне домінування у рослин



Основні відомості. Під апікальним домінуванням розуміють корелятивне гальмування бічних бруньок верхівковою (апікальною). Це явище значною мірою залежить від ауксину, який синтезується у верхівковій бруньці і базипетально транспортується по стеблу. Для пояснення апікального домінування запропоновано кілька гіпотез: ріст бічних пагонів гальмується ауксином, який надходить з апексу; під впливом ІОК синтезується інгібітор, який і гальмує розвиток бічних пагонів; апікальна брунька, збагачена на ауксин, атрагує (притягує) поживні речовини, внаслідок чого бічні бруньки не отримують їх у достатній кількості.

Мета роботи. Дослідити на різних рослинах, що верхівкова брунька гальмує розвиток бічних; показати значення ауксину в цьому процесі.

Матеріали, реактиви, обладнання. Рослини гороху, помідорів, квасолі, картоплі та інші, ланолінова паста з ІОК (дослідна) та водна ланолінова паста (контрольна), безпечні леза.

Хід роботи.

1. Вибирають рослини гороху однакової висоти (20 см).

2. У дослідних рослин зрізають верхівку.

3. На одні зрізи наносять пасту з ІОК, а на інші – ланолінову пасту з водою. 4. На світло виставляють також контрольні рослини з незрізаними апексами.

5. За кілька діб рослини обстежують. Аналізують і записують у протокол. Роблять висновки про вплив ауксину на розвиток бічних бруньок.

Контрольні питання

1. Поясніть, чому не можна спостерігати апікальне домінування у злаків.

2. Як впливає ІОК на ростові процеси в апікальній меристемі?

3. Синтез якого фітогормона-інгібітора стимулює β-індолілоцтова кислота?

4.Де на практиці використовують ауксини?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...