Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б – згаслий вулкан Карадаг



Практичні завдання і контрольні запитання:

1. Користуючись фізичною картою й текстом посібника, виконайте до кінця схему “Рельєф України”(рис. 11), запишіть чотири приклади низовин, сім - височин, шість - пасом Карпат і три - пасом Кримських гір. Нижче запишіть абсолютні висоти височин і гір та назви їх вершин. 2. На контурну карту нанесіть найбільші форми рельєфу України (згідно виконаної схеми), вершини гір. Підписи робіть по напряму протяжності форм рельєфу. 3. У якій частині поверхні України розташовані гори, а в якій - рівнини? Яка частина України (відносно долини Дніпра) вища? У межах яких великих форм рельєфу розташована ваша область і населений пункт? 4. Покажіть на стінній карті України: а) низовини і височини; б) гори, їх низько- і середньогірні пасма; в) найважливіші перевали. 5. Яка частина України (відносно долини Дніпра) є вищою? 6. Долини яких річок розділяють великі форми рельєфу? У якому напрямі, переважно, течуть по них річки? 7. У межах яких великих форм рельєфу розташована ваша область і населений пункт? 8. Укажіть позитивні й негативні риси впливу рельєфу на господарську діяльність населення різних частин України.

9. Складіть чайнворд «Рельєф України».

Ознайомтесь з коротким словничком походження назв великих форм рельєфу України (оронімів):

Аюдаг - мис і гора на Південному Березі Криму. Від татарського "аю" (ведмідь) і турецького "даг" (гора). Зовнішнім виглядом схожа на ведмедя, що ніби припав до моря і п'є воду.

Бескиди - гори зовнішньої частини Карпат. В українській мові набуло значення "гора, стрімкий схил". Виводять з німецького "Beskeid" (вододіл), іллірійського "Biz-Кit" (буковий ліс).

Верховина, Верховинський хребет - народна назва центральної частини Карпат, з якої беруть початок основні ріки.

Говерла - від румунського "Hоwіг1а" (важкопрохідне підняття).

Горгани - хребет в Карпатах; діалектне - "кам'янисті розсипища". Є версія походження від давньоруського "горга" (порив вітру, шквал).

Донецький кряж - від р.Донець; кряж- витягнута скеляста височина.

Карпати - напевно, зв'язана з племенем карпів (у сучасній албанській мові слово "карпи" означає "скеля"). Виводять також від слов'янського "харбат", "хрб" (хребет). Румуни вважають, що топонім має основу "кар, каро" (камінь).

рис. 28. Крим - від тюрк. "кермен, керем" (фортеця).

Бабуган-яйла - найвищий масив Кримських гір; від тюркського "баба" (батько) і "яйла" (літнє гірське пасовище). Тут: "батько гір", "головне літнє пасовище".

Роман-Кош - вершина Кримських гір. Роман (римський), можливо - тюркське "урман" (ліс) і "кош" (стоянка, житло пастухів овечих отар).

Карадаг - гірський масив (згаслий вулкан) у Криму. Від тюркських слів "кара" (чорний) і "даг" (гора).

Могила Мечетна - вершина Донецького кряжу. Могила -"горб, куполоподібне підняття"; Мечетна - поряд у ХУІІст. існувала мечеть.

Полонинський хребет - від слова "полонина", "плай" - безлісі простори на згладжених вершинах Карпатських гір (від нім. "плац" - рівне місце).

Розточчя - височина на межі України та Польщі; назва походить від вододілу (розтіччя) між басейнами Західного Бугу та Дністра.

Середньоросійська височина - виділена у кінці ХІХ століття. військовим геодезистом О.О.Тілло при створенні карти і названа за її положенням.

Товтри - вапнякові горби, відкопані ерозією коралові рифи давнього Сарматського моря. Перекручена від "Татри" (названі так польськими геологами). Ще називають Медоборами (рис. 29 ð ).

Рис. 30. Чорногора - найвищий гірський масив Карпат, вкритий чорним (темним) ялиновим лісом.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 633 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...