Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надходження основних токсичних речовин за умови активного та пасивного куріння



Сполуки Активне куріння Пасивне куріння
Оксид вуглецю, мг 40 – 400 14,4 – 96
Нікотин, мг 10 – 40 0,08 – 0,4
Бензол, мг 0,2 – 2,0 0,04 – 0,32
Нітрозаміни, мг 50 – 1000 0,03
Аерозолі, мг 100 – 400 0,000024 – 0,00024
Бенз(а)пірен, мкг 0,2 – 1,0 0,001 – 0,011
Кадмій, мкг 1 – 2 0,001 – 0,014

З метою визначення можливого витоку природного газу у межах житлового приміщення, до нього додають спеціальні речовини – одоранти (меркаптани, тіоефіри). За хімічним складом це сірковмісні органічні ароматичні сполуки. У чутливих осіб вказані речовини здатні викликати приступи бронхіальної астми, а окрім того порушують периферійний кровообіг. За умов надходження меркаптанів у високих концентраціях можлива смерть. Деякі компоненти природного газу містять сполуки важких металів (свинцю, ртуті, миш’яку).

Компонентом природного газу є радон (222 Rn), який розпадається до свинцю. Унаслідок того на внутрішній поверхні труб та обладнання утворюється тонкий шар (0,01 см) радіоактивного свинцю. Це призводить до підвищення фонових значень радіоактивності на декілька десятків тисяч розпадів за хвилину. Окрім того радон завжди присутній у воді, яка надходить із глибоких свердловин і використовується для водопостачання міст. Рівень радіації у ванній кімнаті може зростати у декілька разів. Радон виводиться майже повністю при кип'ятінні води. Радон накопичується у приміщеннях з неефективною вентиляцією, а також може виділятися з будівельних матеріалів та конструкцій. При ураженні радоном спостерігається задуха, серцебиття, біль голови, стан тривоги, порушення сну. За умови впливу радону можуть виникати злоякісні новоутворення печінки, легень.

Одним з найбільш небезпечних забруднювачів внутрішнього середовища житлових приміщень вважається азбест. Він входить до складу конструкцій акустичної ізоляції, використовується як вогнетривкий матеріал у нагрівальних приладах, а також міститься у покриттях прасувальних дошок та побутових електроприладах. Дрібні волокна азбесту можуть проникати до легень й інкапсулюватись. Упродовж тривалого часу жодні прояви не з’являються, але поступово формується фіброз легень, а окрім того може діагностуватись плевральна мезотеліома. Канцерогенний ефект азбесту посилюється на фоні куріння, що збільшує ризик онкологічного захворювання у п’ять разів.

У побутових потребах часто застосовуються вироби, що містять ртуть. Це барометри, термометри, терморегулятори, люмінесцентні та енергозберігаючі лами. Такі прилади стають небезпечним при розгерметизації, унаслідок чого високотоксичні пари ртуті можуть поширюватись у межах декількох поверхів. Надзвичайно небезпечними є краплини ртуті, що затримуються під плінтусами, у паркеті й меблях.

Житлові приміщення забруднюються біологічними факторами: мікроорганізмами, мікроскопічними грибками, кліщами домашнього пилу. Установлено, що в одному грамі домашнього пилу може міститись 1500 – 2000 кліщів. Саме кліщі часто є збудниками алергійних захворювань. У 10 % – 15 % людей причиною цих патологічних станів є підвищений рівень чутливості до статевозрілих форми паразитів, 80 % осіб реагує на їх фекалії, 20 % – на білкові компоненти життєдіяльності. Особливо забруднені кліщами спальні кімнати, де в одному матраці може міститись до 1– 2 млн. особин. Значно менша кількість кліщів паразитує на твердих покриттях (підлозі, паркеті, лінолеумі тощо).

Використання населенням при облаштуванні своїх квартир різноманітних будівельних матеріалів створює значний ризик нагромадження у повітрі високотоксичних речовин у небезпечних для людини концентраціях. Із зазначених виробів можуть надходити фенол, формальдегід, метанол, аміак. Полімерні маси містяться у синтетичних покриттях підлоги, лаках, фарбах, декоративній фанері, склопластику, клеї для фіксації керамічної плитки й шпалер. Існує три шляхи надходження полімерів в організм: через дихальні шляхи у складі повітря, через неушкоджені шкірні покриви, а також із водою та продуктами харчування. Забруднення повітря житлових приміщень зумовлене деструкцією полімерних матеріалів та наявністю таких речовин як толуол, етилацетат, бутилацетат, метиметакрилат, бензол, гексан, пентан, гептан, октан. Полімери збільшують ризик захворювання людей на гострі інфекційні й алергійні хвороби, вегетосудинну дистонію, гіпертонію. Частка дитячих іграшок, виготовлених з полімерів, на ринку України перевищує 80 %.

Хімічні речовини можуть спричинювати загальну токсичну дію, подразнювальну, алергенну, канцерогенну, мутагенну, здатні впливати на репродуктивну функцію. Роль хімічного фактора нині загострюється ще і унаслідок широкого застосування населенням найрізноманітніших побутових мийних засобів, пральних порошків, ароматизаторів повітря та дезодорантів.

З метою профілактики негативного впливу комплексу хімічних чинників на здоров’я населення обов’язково проводиться санітарно-хімічна оцінка та токсикологічна експертиза усіх будівельних матеріалів та побутових виробів з визначенням параметрів токсичності та небезпечності. Експерти ВООЗ запропонували проведення постійного контролю у повітрі житлових і громадських приміщеннях вмісту наступних основних хімічних забруднювачів: формальдегіду, бензолу, нафталіну, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, радону, галогенорганічніх сполук (тетрахлоретилен і трихлоретилен), поліциклічних ароматичних вуглеводнів (бенз(а)пірен), ксилолу, толуолу, стиролу, ацетальдегіду, гексану, оксиду азоту, озону, глікольетилену, діоксиду вуглецю, фталатів, терпенів, азбесту. У проекті документу ВООЗ «Рекомендації з якості повітря всередині приміщення: специфічні забруднюючі речовини» [WHO guidelines for indoor air quality: pollutant-specific, 2009, 2010] запропоновано проводити моніторинг хімічної безпеки повітря усередині приміщення за скороченим переліком: формальдегід, бензол, нафталін, діоксид азоту, оксид вуглецю, радон, тетрахлоретилен, трихлоретилен, бенз(а)пірен.

У житлових приміщеннях актуальним питанням є контроль радіаційної ситуації. Зареєстровані випадки спорудження житлових будівель з використанням уранових відходів, які у суміші з цементом використовувались при облаштуванні фундаментів.

При роботі різноманітної побутової електронної техніки (комп’ютери, мобільні телефони, смартфони, тачфони, мікрохвильові пічки) у середовищі житла генеруються та розповсюджуються електромагнітні випромінювання. Численні дослідження свідчать про негативний біологічний ефект електромагнітного випромінювання, яке може спричинити онкологічні захворювання, несприятливий перебіг вагітності, порушення функцій репродуктивної системи, психоемоційної сфери, імунодепресивні стани, хвороби ока.

Характерною тенденцією сучасного життя у великих містах є збільшення кількості утримуваних у помешканнях домашніх тварин. Домашні тварини мають позитивний вплив на людей, але їхнє утримання у міській квартирі тварин є дуже відповідальною справою. Інколи тварини можуть бути джерелом збудників зоонозних інфекції та мати непередбачувану агресивну поведінку. Особливо небезпечним для життя людини вважається сказ. Це гостра вірусна зоонозна інфекція, що передається людині від тварини через укус чи ослинення. Джерелом збудника інфекції є дикі та свійські тварини. У міському середовищі людини 50 – 70 % випадків заражень спричинені укусами собак. Частка інфікувань від котів коливається від 7 % до 40 %. У хворої людини уражується центральна нервова система, що призводить до летальних наслідків.

Захворювання вагітної жінки на токсоплазмоз, унаслідок інфікування цими найпростішими від котів, може бути причиною викиднів. При вродженому токсоплазмозі у дитини спостерігаються фізичні вади, порушення розумового розвитку, розлади зору. Коти та собаки хворіють на дерматомікози, збудником яких є мікроскопічні гриби. У людини, яка заразилась при догляді за домашніми тваринами, уражується волосся, нігті, шкіра. Найбільш сприйнятливими до дерматомікозів є діти у віці до 15 років. Гризуни (щурі) підтримують існування осередків чуми, лептоспірозу, туляремії.

Для профілактики низки зоонозних інфекцій проводиться вакцинація домашніх тварин. Цуценят імунізують проти чуми м'ясоїдних, інфекційного гепатиту, вірусного ентериту, парагрипу та лептоспірозу. К ошенятам проводиться щеплення полівалентною вакциною проти вірусного ринотрахеїту, каліцівірусної інфекції та панлейкопенії. Тварин вакцинують проти сказу й у подальшому здійснюється щорічна ревакцинація. Серед населення потрібно проводити широку санітарно-освітню роботу щодо правил утримання домашніх тварин.

Рослинне оформлення кімнат оптимізує й оздоровлює житловий простір. Кімнатні рослини потрібні квартирі для очищення повітря від токсичних речовин, які виділяють оздоблювальні матеріали, мийні засоби, водопровідна вода, а також від електромагнітного випромінювання й бактерій. Хлорофітум вбиває шкідливі бактерії, поглинає токсини, що виділяються синтетичними матеріалами й потрапляють у квартиру ззовні. Хлорофітуми ніколи не уражаються шкідниками. Унесення у горщик з хлорофітумом декількох таблеток активованого вугілля значно підсилює його очисні властивості. Драцена майже на 70 % очищає повітря від бензолу, що виділяється лінолеумом, а також нейтралізує вуличні вихлопні гази. Очищати забруднене повітря житла здатні дифенбахія та фікус. Їх слід розміщувати на вікнах, які виходять на промисловий район чи автостраду. Сік дифенбахії є отруйним і може викликати алергійні реакції у дітей, за умови потрапляння на шкіру або слизові оболонки. Герань здатна вбивати стрептококи та стафілококи. Найкращим місцем для неї буде спальня, оскільки речовини, що виділяються рослиною у навколишнє середовище мають заспокійливі та антистресові властивості. Вічнозелений лавр також нейтралізує шкідливі бактерії і віруси.
Кактуси можуть захищати людину від шкідливого електромагнітного випромінювання, знижують іонізацію повітря у приміщеннях. Саме тому кактуси рекомендується розміщувати біля екрану телевізора чи комп'ютера, але при цьому рослина має отримувати достатньо світла. Знижувати вплив електромагнітного випромінювання здатна ще одна поширена рослина – традесканція. Невелика рослина – пеперомія захищає людину від застуди та вірусних респіраторних інфекції. Пеперомії приписується також лікувальна властивість – вона допомагає протистояти депресії, випромінює позитивну енергетику, оскільки створює в сім'ї або колективі теплу, доброзичливу атмосферу.

Вологість повітря у приміщеннях можуть підтримувати багато рослин, з них найкращі – папороть, цикламен, різні види фіалок.
Прихильники езотеричних навчань приписують більшості кімнатних рослин властивості позитивно впливати на життя та емоції людини. Герань і бегонія допомагають розвивати впевненість у собі; бальзамін і китайська троянда сприяють розвитку творчих здібностей; пальма, фікус і лавр допомагають зміцнити вольові якості.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 910 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...