Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Найважливіші види субстратів та біологічних агентів, що використовують у біологічних перетвореннях і містяться у цільових продуктах



Субстрати Біологічні агенти Продукти
Меласса, сік цукрового тростини, гідролізати рослинних полімерів. Цукри, спирти, органічні кислоти та інші чисті речовини. Продукти нафти (парафіни). Напівпродукти, попередники біотрансформації. Природний газ, водень. Відходи сільського господарства та деревообробної промисловості. Відходи промисловості і тваринництва, в тому числі переробки фруктів та овочів. Побутові відходи, стічні води. Сироватка (молочна). Картопля, зерно та інші крохмальвмісні продукти. Зелені листя рослин. Руда, нафта (збільшення ефективності видобування). Середовища для культивування рослинних та тваринних клітин. Клітини мікроорганізмів (бактерії, актиноміцети, грибки, найпростіші), тварин, рослин, у тому числі отримані методами генної та клітинної інженерії. Віруси та бактеріофаги. Компоненти клітин: протопласти, мембрани, мітохондрії, хлоропласти, внутрішньоклітинні ферменти та ін. Зовнішньоклітинні продукти: ферменти, коферменти. Імобілізовані клітини мікроорганізмів, тварин, рослин, їхні компоненти та зовнішньоклітинні продукти. Бактеріальні добрива та засоби захисту рослин, життєздатні біомаси, вакцини, діагностикуми. СН4 – паливо (біогаз.) Чисті речовини, медикаменти, ліки, реагенти. Гормони та інші продукти біотрансформації. Органічні кислоти. Полісахариди. Кормові преперати (білкові). Харчові продукти. Екстракти, гідролізати. Спирти, органічні розчинники. Антибіотики. Амінокислоти. Ферменти, вітаміни. Метали, неметали. Моноклональні антитіла.  

З погляду виробничої діяльності в біотехнології можна виділити певні типові операції, що складаються з низки послідовних процесів (табл. 9).


Таблиця 9





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1299 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...