Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні хімічні забруднювачі довкілля та їхній вплив на біосферу



Провідним фактором порушення екологічної рівноваги у біосфері є забруднення навколишнього середовища хімічними речовинами. Хімічне забруднення – це зміна природних хімічних властивостей навколишнього середовища, а також надходження до його об’єктів різних речовин, що перевищують гранично допустимі концентрації. Хімічні забруднювальні речовини – це тверді, рідкі або газоподібні речовини, хімічні елементи та сполуки штучного походження, які потрапляють у біосферу і порушують природні процеси кругообігу речовин та енергії. Різноманітні хімічні речовини використовуються сьогодні практично у всіх галузях промисловості, у сільському господарстві, а також широко застосовуються у побуті. Зараз у світі відомо понад 20 млн. хімічних речовин, з них близько 2 млн. налічується у практичному обігу. Щороку синтезуються сотні нових хімічних сполук і сумішей, що зумовлює зростання забруднення хімічними речовинами природного навколишнього середовища. Ускладнює ситуацію непередбачуваність комбінованої дії на біоту численних хімічних чинників навіть у малих концентраціях.

Основні техногенні хімічні забруднювальні речовини – це гази, газоподібні речовини, аерозолі, пил, що викидаються в навколишнє середовище об’єктами енергетики, промисловості і транспорту, стічні води промислових підприємств, забруднені шкідливими речовинами, комунальні та побутові відходи, хімічні речовини (передусім пестициди і мінеральні добрива), що широко використовуються у сільському господарстві. Щорічно внаслідок згоряння палива в атмосферу планети викидається близько 22 млрд. тонн діоксиду вуглецю, 150 млн. тонн сірчистих сполук. Світова промисловість скидає в річки понад 160 м3 шкідливих стоків, у ґрунти вноситься близько 500 млн. тонн мінеральних добрив і 4 млн. тон пестицидів.

До основних хімічних забруднювачів належать: оксиди азоту, сірки, вуглекислий газ (СО2), чадний газ (СО), промисловий пил, важкі метали, поліхлоровані біфеніли, діоксини, пестициди, мінеральні добрива тощо.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1520 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...