Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історична ретроспектива. Мова ALGOL 60 — результат спроби створення універсальної мови



Мова ALGOL 60 — результат спроби створення універсальної мови. Наприкінці 1954 року у використанні вже більш року була алгебраїчна система Ленінга і Цірлера, і був опублікований перший звіт з мови FORTRAN. Реально мова FORTRAN була створена у 1957 році, до того ж року були розроблені ще кілька мов високого рівня. Найвідомішими з них були мова IT, розроблена у Карнегі-Тех (Carnegy Tech) Аланом Перлісом (Alan Perlis), і дві мови для комп'ютерів UNIVAC: MATH-MATIC і UNICODE. Зростання кількості мов програмування ускладнювало зв'язки між користувачами. Більш того, усі нові мови виникали на основі окремих архітектур, деякі створювалися для комп'ютерів UNIVAC, а деякі — для машин корпорації IBM серії 700. У відповідь на такий кількісний ріст мов кілька основних комп'ютерних груп у Сполучених Штатах, у тому числі SHARE (наукова група корпорації IBM) і USE (UNIVAC Scientific Exchange — промислова група обміну науковими розробками), 10 травня 1957 року подали заяву в Асоціацію з обчислювальної техніки (АСМ — Association for Computing Machinery) із проханням сформувати комітет для вивчення ситуації і створення універсальної мови програмування. Хоча кандидатом на таке звання могла бути мова FORTRAN, але історично так не склалося, оскільки в той час вона знаходилась у винятковому володінні корпорації IBM.

Раніше, у 1955 році, Товариство прикладної математики і механіки (GAMM) також сформувало комітет з розробки єдиного універсального машинно-незалежної алгоритмічної мови для використання на всіх типах комп'ютерів. Бажання мати таку мову частково було викликане європейським острахом панування корпорації IBM. Проте мови високого рівня, що з'явилися до кінця 1957 року в Сполучених Штатах, переконали підкомісію товариства GAMM в тому, що їх роботу потрібно розширити і включити американські розробки, і лист із відповідною пропозицією відправили в асоціацію АСМ. Після того як у квітні 1958 року Фриц Бауэр (Fritz Bauer) із товариства GAMM представив асоціації АСМ формальний план, зазначені дві групи офіційно погодилися взяти участь у проекті з розробки нової мови.

4.5.2. Початкова стадія розробки

Товариство GAMM і асоціація АСМ вирішили, що спільна конструкторська робота повинна вестися на зборах, куди кожна група відправить чотирьох представників. Ця зустріч, що відбулася в період з 27 травня по 1 червня 1958 року в Цюріху, почалася з формулювання таких цілей нової мови.

• Синтаксис мови має бути максимально близький до загальноприйнятих математичних позначень, і програми, написані на ній, повинні бути читабельними самі по собі з мінімальними додатковими поясненнями.

• Мову необхідно використовувати для опису обчислювальних процесів у публікаціях.

• Програми новою мовою мають механічно транслюватися на машинні мови.

Перша ціль означає можливість використання мови для наукового програмування, що у той час було основною сферою застосування обчислювальної техніки. Друга ціль була чимось зовсім новим у комп'ютерному бізнесі. Необхідність останньої цілі для будь-якої мови програмування очевидна.

В залежності від точки зору зустріч у Цюріху породила або важливі результати, або нескінченні суперечки. Насправді, справедливо і те, і інше. Сама по собі зустріч призвела до численних компромісів як між окремими людьми, так і між двома сторонами Атлантики. У деяких випадках компроміси були не такими вже істотніми в порівнянні з глобальною метою, якщо вони не стосувалися різних сфер впливу. Одним із прикладів може бути питання використання коми (європейський метод) чи крапки (американський метод) у десятковому записі числа.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...