Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кредитна стратегія підприємства



Це частина фінансової стратегії підприємства, спрямованої на оптимізацію загального розміру заборгованості покупців за відвантажену продукцію і забезпечення своєчасної її інкасації.

В сучасній практиці бізнесу реалізація продукції в кредит (з відстрочкою платежу за неї) одержала широке розповсюдження. При формуванні принципів кредитної стратегії підприємства його власникам, керівництву і фахівцям необхідно визначити:

- в яких формах здійснювати реалізацію продукції в кредит.

Існують два різновиди реалізації продукції в кредит: товарний (комерційний) кредит і споживчий кредит.

Товарний (комерційний) кредит – це форма оптової реалізації продукції її продавцем на умовах відстрочки платежу, якщо вона перевищує звичайні терміни банківських розрахунків. Товарний (комерційний) кредит надається оптовим покупцям продукції на термін від одного до шести місяців.

Споживчий кредит (в товарній формі) – це спосіб роздрібної реалізації товарів покупцям (фізичним особам) з відстрочкою платежу. Він надається звичайно на термін від шести місяців до двох років;

- терміни надання кредиту (кредитний період). Збільшення терміну надання кредиту стимулює реалізацію продукції, але одночасно призводить до збільшення дебіторської заборгованості і тривалості фінансового та всього операційного циклу підприємства;

- розміри кредиту, що надається. Вони встановлюються з урахуванням типу кредитної стратегії, запланованого обсягу реалізації продукції на умовах відстрочки платежу, фінансового стану підприємства – кредитора та інших факторів;

- вартість кредиту, що надається. Вона не повинна перевищувати рівень відсоткової ставки по короткотерміновому фінансовому (банківському) кредиту. В іншому випадку він не буде стимулювати реалізацію продукції в кредит, тому що покупцям буде вигідніше брати короткотерміновий кредит в банку і розраховуватися за придбану продукцію;

- систему штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов‘язань покупцями, в якій необхідно передбачити відповідні пені, штрафи і неустойки. Розміри штрафних санкцій повинні повністю компенсувати всі витрати підприємства-кредитора.

Типи кредитної стратегії.

В залежності від співвідношення рівнів прибутковості та ризику виділяються три типи кредитної стратегії підприємства по відношенню до покупців продукції: консервативна, помірна і агресивна.

Консервативна кредитна стратегія підприємства забезпечує мінімізацію кредитного ризику. При здійснені даної стратегії підприємство не прагне одержувати високі додаткові прибутки за рахунок збільшення обсягів реалізації продукції. Механізмами реалізації консервативної кредитної стратегії є:

- значне скорочення кола покупців продукції в кредит за рахунок груп підвищеного ризику;

- мінімізація термінів надання кредиту і його розміру;

- ускладнення умов надання кредиту і підвищення його вартості;

- застосування жорстких процедур інкасації дебіторської заборгованості.

Консервативна кредитна стратегія негативно впливає на зростання обсягів операційної діяльності підприємства і формування стабільних комерційних зв‘язків. Позитивними наслідками консерваторів кредитної стратегії є забезпечення стабільного рівня платоспроможності підприємства, підвищення рентабельності оборотних активів і капіталу.

Помірна кредитна стратегія характеризує типові умови її здійснення у відповідності з прийнятою комерційною і фінансовою практикою. В межах помірної стратегії підприємство орієнтується на середній рівень кредитного ризику при продажу продукції з відстрочкою платежу.

Завданням агресивної кредитної стратегії підприємства є максимізація додаткового прибутку за рахунок розширення обсягів реалізації продукції в кредит. При цьому високий рівень кредитного ризику, що супроводжує угоди, не береться до уваги.

Механізми реалізації агресивної кредитної стратегії:

- поширення кредиту на більш ризиковані групи покупців продукції;

- збільшення періоду надання кредиту і його розмірів:

- зменшення вартості кредиту до мінімально допустимих розмірів;

- надання покупцям можливості пролонгування кредиту.

Агресивна кредитна стратегія забезпечує зростання обсягів операційної діяльності підприємства, формування стійких комерційних зв”зків. Її негативними наслідками є загроза зниження рівня платоспроможності підприємства, зростання витрат на повернення боргів, падіння рентабельності оборотних активів і капіталу.

На процес вибору типу кредитної стратегії підприємства впливають наступні фактори:

- рівень, структура і динаміка дебіторської заборгованості підприємства;

- фінансові можливості підприємства щодо спрямування ресурсів у дебіторську заборгованість;

- фінансові можливості, рівень кредитоспроможності, репутація, результативність господарської діяльності покупців;

- кон‘юнктура галузевого ринку, динаміка попиту на продукцію підприємства;

- рівень відсоткової ставки по банківському кредиту;

- темпи інфляції;

- правові умови, поширена практика і можливості підприємства щодо стягнення дебіторської заборгованості;

- відношення власників і менеджерів підприємства до рівня допустимого ризику в процесі здійснення господарської діяльності.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 376 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...