Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вказівки та вимоги щодо оформлення графічних робіт…………………………………….………………….……………….….….... 6



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

В.Л. МАРТИНОВ, І.А. МАЛЯКОВА

ІНЖЕНЕРНА ТА КОМП’ЮТЕРНА ГРАФІКА

(ЧАСТИНА І)

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

КРЕМЕНЧУК 2014

Мартинов В. Л., Малякова І. А. Інженерна та комп’ютерна графіка: навч. посібник (частина І) / В. Л. Мартинов, І. А. Малякова. – Кременчук: Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, 2014. –137 с.

Даний навчальний посібник призначений для підготовки фахівців за напрямами підготовки “Системна інженерія”, “Інженерне матеріалознавство”, “Інженерна механіка”, ”Комп’ютерна інженерія”, “Транспортні технології”. У першій частині стисло розглядається розділ “Нарисна геометрія” та теми “Геометричне креслення”, “Проекційне креслення”, “З’єднання деталей”, “Виконання ескізів та робочих креслень деталей”, “Складальні креслення”. За даними темами викладено теоретичні довідки, надано приклади розв’язання типових задач, подано методичні рекомендації щодо виконання графічних робіт, а також наведено приклади виконання та варіанти завдань.

Укладачі: доцент В. Л. Мартинов,

старш. викл. І. А. Малякова,

Рецензенти: д.т.н., проф.. А. К. Коврижин,

д.т.н., проф.. В. М. Чебенко

Кафедра механіки та матеріалознавства

Затверджено методичною радою Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського

Протокол № ____ від “____” _________ ____2014 року

Голова методичної ради ______________ проф. В. В. Костін


ЗМІСТ

Вступ……………………………….……………………………….…..……….….…..4

Загальні вказівки та вимоги щодо оформлення графічних робіт…………………………………….………………….……………….….….... 6

2 Знайомство зі стандартами ЄСКД. Геометричне креслення...….………………..8

3 Проекції точки. Прямої та площини. Комплексне креслення ……………...…...22

4 Аксонометричні прекції …………………………………………………..….…....44

5 Зображення в ортогональних проекціях: вигляди, розрізи, перерізи…..….…….56

6 З’єднання деталей ……………………………………………..….....…67

7 Виконання ескізів та робочих креслень деталей …………………………..… 106

8 Складальні креслення……………………………………………….. ……..… 120

Список літератури..…………………………………………………………… … 136


ВСТУП

В умовах виробництва головним носієм конструкторсько–технологічної інформації є креслення. Креслення відображає технічну думку та передає інформацію про об’єкт виробничої діяльності. Використання креслення базується на теоретично обґрунтованих методах побудови зображень, які вивчаються в нарисній геометрії, і на нормативних документах, складених Держстандартом України.

Опанування кресленням як засобом втілення думки інженера і як виробничим документом може бути досягнуто лише через вивчення інженерної та комп’ютерної графіки. Автори прагнули викласти найбільш застосовні розділи курсу, не порушуючи його цілісності та логічної послідовності, з урахуванням місця курсу в навчальних планах ВУЗу та методики вивчення матеріалу.

Даний навчальний посібник призначений для підготовки фахівців за напрямами “Системна інженерія”, “Інженерне матеріалознавство”, “Інженерна механіка”, ”Комп’ютерна інженерія”, “Транспортні технології”, “Геодезія, картографія та землеустрій”. У першій частині стисло розглядається розділ “Нарисна геометрія” та теми “Геометричне креслення”, “Проекційне креслення”, “Зображення та позначення різьбових деталей і з’єднань”, “Ескізування”, “Виконання робочого креслення деталі”, “Виконання складального креслення”.

Узагальненість і різноманітність дисципліни “Інженерна графіка та комп’ютерна графіка”, з одного боку, та необхідність її викладання в обмеженому обсязі навчального часу, з другого боку, створили необхідність певного підходу до структури цього навчального посібника. У ньому викладено теоретичні відомості, надано приклади розв’язання типових задач, подано методичні рекомендації щодо виконання графічних робіт, а також наведено приклади виконання та варіанти завдань. У кінці кожного розділу з метою самоперевірки та закріплення матеріалу студентам пропонується відповісти на питання для самоперевірки та розв’язати задачі за даною темою (згідно з варіантами).

На основі багаторічного досвіду автори радять наступний порядок роботи:

1. Вивчити теорію відповідного розділу з підручника.

2. Прочитати короткі теоретичні відомості до відповідного розділу даного навчального посібника і відповісти на запропоновані питання для самоперевірки.

3. Самостійно виконати всі побудови прикладів, розв’язаних у даному розділі, дотримуючись тексту посібника.

4. Розв’язати задачі (згідно з варіантами), що входять до складу графічних робіт.

Матеріалу, який наведено в навчальному посібнику, достатньо, щоб розвинути просторове уявлення студентів, допомогти розібратися в тих чи інших поняттях даної дисципліни, закріпити знання з усіх розділів курсу, отримати навички в оформленні конструкторської документації згідно зі стандартами ЄСКД.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 845 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...