Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод послідовного оцінювання з використанням квадратичної апроксимації



Цей метод, який був розроблений Пауеллом, jснований на послідовному використовуванні процедури оцінювання за допомогою квадратичної апроксимації. Схема алгоритму описується таким чином. Нехай x1 – початкова точка, Dx – обрана величина кроку по осі x.

Крок 1. Обчислити x2= x1+Dx.

Крок 2. Обчислити f (x1) та f (x2).

Крок 3. Якщо f(x1) > f(x2), то x3= x1+2Dx. Якщо f(x1) £ f(x2), то x3= x1-Dx.

Крок 4. Обчислити f(x) та знайти

Fмін=min { f1, f2, f3 }, Xмін = точка xi, яка є Fмін.

Крок 5. За трьома точками x1, x2, x3 обчислити c.

Крок 6. Перевірка щодо закінчення пошуку.

а) різниця Fмін - f (c) досить мала?

б) різниця Xмін - c досить мала?

Якщо обидві вимоги виконуються, закінчити пошук. В іншому випадку перейти до кроку 7.

Крок 7. Обрати «найкращу» точку (хмін або c) та дві точки по обидва боки від неї. Позначити ці точки у природному порядку та перейти до кроку 4.

Відзначимо, що під час першої реалізації кроку 5 границі інтервалу, який має точку мінімуму, встановлюються необов’язково. При цьому отримана точка c може знаходитися за точкою x3. Для того, щоб виключити можливість дуже великого екстраполяційного пересування, слід провести після кроку 5 додаткову перевірку і у випадку, коли точка c знаходиться дуже далеко від x3, замінимо c точкою, координата якої обчислюється з урахуванням встановленої раніше довжини кроку.

Приклад 5.5. М інімізувати функцію f (x) =2x2+ (16/x).

Нехай початкова точка x1=1 і довжина кроку Dx=1. Для перевірки відносного закінчення пошуку використовуються такі параметри збіжності:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 477 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...