Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета діяльності підприємств - одержання прибутку



ВАЛОВИЙ ДОХІД ПІДПРИЄМСТВ - це частина вартості валової продукції, що залишається після формування фонду заміщення, тобто це новостворена вартість даного трудового колективу.

ЧИСТИЙ ДОХІД ПІДПРИЄМСТВА - це частина валового доходу підприєм-ства, що залишається після формування фонду оплати праці.

В економічній літературі утвердились такі підходи до трактування економіч-ної природи прибутку:

* Прибуток як винагорода за вмілу оцінку ризиків і невизначеності (Ф.Найтон);

* Прибуток як винагорода за новаторство (М.Шумпетер);

* Прибуток як наслідок монопольної влади, що виникає в результаті обмеження конкуренції (Е.Чемберлін, Дж.Робінсон)

У сучасній економічній теорії значна увага приділяється аналізу прибутку фірм, які діють за умов різних типів ринкових структур. При цьому прибуток трактується як виражений у грошовій формі дохід підприємця на вкладений капітал, різниця між загальною виручкою від реалізації (валовим доходом) і сукупними витратами фірми.

PR=TR-TC

де PR - прибуток фірми; TR - виручка від реалізації; TC - сукупні витрати.

Розрізняють:

² Бухгалтерський прибуток - визначається як різниця між валовим доходом (виручкою від реалізації продукції) та бухгалтерськими (зовнішніми) витратами

² Економічний прибуток - визначається як різниця між валовим доходом та економічними (зовнішніми і внутрішніми, з урахуванням нормального прибутку) витратами виробництва. Його виникнення спонукає підприємців спрямовувати свої капітали в певну сферу суспільного виробництва, що сприяє розширенню кола виробників і зниженнб ринкових цін.

² Нормальний прибуток - звичайний для галузі дохід від економічних ресурсів; мінімальний дохід, який стимулює підприємця продовжувати справу, залишаючись у певній сфері бізнесу.

Кінцевий фінансовий результат, який найбільше цікавить підприємця називається чистим прибутком.

ЧИСТИЙ ПРИБУТОК - це прибуток, який залишається у розпорядженні підприємцяя після розрахунків з бюджетом за податками та обов’язковими платіжними зобов’язаннями.

Отже, ПРИБУТОК - це різниця між доходом від реалізації продукції та сукупними витратами на її виробництво.

ОБСЯГ ПРИБУТКУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ТАКИХ ФАКТОРІВ:

n від реалізації продукції;

n від собівартості реалізованої продукції;

n від цін реалізації;

n від результатів позареалізаційної економічної діяльності.

ПРИБУТОК, що залишився у підприємства після сплати податків і платежів використовується:

n фонд розвитку виробництва, науки і техніки;

n фонд соціального розвитку;

n фонд матеріального заохочення;

n резервні фонди, страхові, використання прибутку для придбання цінних паперів.

фонд розвитку виробництва, науки і техніки;

n фонд соціального розвитку;

n фонд матеріального заохочення;

n резервні фонди, страхові, використання прибутку для придбання цінних паперів.

Засобами вимірювання прибутку є його маса (абсолютна грошова величина) та норма (якісний відсотковий показник).

Маса прибутку - це абсолютний обсяг прибутку в грошовому вираженні.

Норма прибутку - характеризує ступінь прибутковості капіталу і визначається як відсоткове відношення маси прибутку до всього авансованого капітал

П

П = К х 100%

де П - норма прибутку; П - маса прибутку; К - величина авансованого капіталу.

Величина норми прибутку свідчить про ефективність функціонування авансованого капіталу і залежать від багатьох факторів, що діють у сферах виробництва: швидкості обороту капіталу, маси прибутку, ринкових цін, структури витрат, масштабу виробництва тощо.

Соціально-економічна сутність прибутку найповніше виявляється в його функціях.

Функції прибутку:

облікова, індикативна Øхарактеризує прибуток як найважливіший показник, критерій ефективності господарської діяльності фірми
розподільча Øхарактеризує прибуток як основне фінансове джерело розвитку фірм і суспільства в цілому
стимулююча Øвизначає прибуток як потужниймотивуючий чинник, генератор економічного розвитку, здійснення інвестицій та нововведень

Економічна роль прибутку в умовах ринку виявляється в таких рисах:

Þ прибуток є рушійною силою функціонування та розвитку економіки, основ-ним спонукальним мотивом підприємницької діяльності;

Þ прагнення отримати прибуток сприяє ефективному розподілу та використан-ню ресурсів, упровадженню досягнень науково-технічного прогресу, скорочен-ню витрат, поліпшенню якості продукції та її споживчих властивостей.

Þ прибуток є джерелом розширення суспільного виробництва, примноження національного багатства та задоволення потреб суспільства, що зростають

ПІДПРИЄМНИЦТВО - це тип господарської поведінки підприємців з організації розробки виробництва і реалізації благ з метою отримання прибутку і соціального ефекту.

ПІДПРИЄМЕЦЬ (БІЗНЕСМЕН) - суб'єкт що поєднує у собі новаторські, комерційні, та організаторські здібності для пошуку, розвитку нових видів, методів виробництва, нових благ та інших нових якостей, нових сфер застосування капіталу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 750 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...