Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Ліс–це тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами



Ліс –це тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами й іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Ліси України за екологічним і соціально-економічним значенням і залежно від основних виконуваних ними функцій поділяються на такі категорії:

– ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення (виконують особливі природоохоронні, естетичні, наукові функції тощо);

– рекреаційно-оздоровчі ліси (виконують переважно рекреаційні, санітарні, гігієнічні й оздоровчі функції);

– захисні ліси (виконують переважно водоохоронні, ґрунтозахисні й інші захисні функції);

– експлуатаційні ліси.

Охорону та захист лісів на території України здійснюють: державна лісова охорона, що діє у складі Держлісагентства України.

Рослинний світ – це сукупність усіх видів рослин, а також грибів та утворених ними угруповань на певній території.

Відтворення лісів здійснюється шляхом їх відновлення та лісорозведення.

Відновлення лісів – це посадка деревних насаджень на лісових ділянках, що були вкриті лісовою рослинністю (зруби, згарища тощо), а лісорозведення – це посадка деревних насаджень на призначених для створення лісів землях, не вкритих лісовою рослинністю, насамперед низькопродуктивних і непридатних для використання в сільському господарстві (яри, балки, піски), на землях сільськогосподарського призначення, виділених для створення полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень.

Зелена книга України – це офіційний державний документ, у якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань України, що відіграють важливу роль як складова частина біологічного різноманіття та потребують особливої охорони.

Питання для обговорення

1. Рослинний світ як об’єкт правової охорони та використання.

2. Державне управління та державний контроль у галузі використання й охорони рослинного світу.

3. Правова природа використання рослинного світу. Загальне та спеціальне користування природними рослинними ресурсами.

4. Правове забезпечення охорони об’єктів рослинного світу. Правові вимоги щодо акліматизації, інтродукції та селекції рослин.

5. Ліс як об’єкт права лісокористування. Суб’єкти та види права лісокористування.

6. Правові засади щодо відтворення, охорони та захисту лісів.

7. Державне управління та державний контроль у сфері використання, охорони, захисту та відтворення лісів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...