Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Відходи–будь-які речовини, матеріали та предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи



Відходи –будь-які речовини, матеріали та предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Види відходів:

І. За сферою їх утворення:

– відходи виробництва;

– відходи споживання, утому числі і побутові відходи.

II. Залежно від фізичного стану, в якому вони перебувають:

– рідкі;

– тверді;

– газоподібні.

III. За ступенем (рівнем) небезпеки та характером впливу на НПС і здоров’я людини:

– безпечні;

– небезпечні(токсичні, біологічні, вибухонебезпечні, вогненебезпечні, радіоактивні тощо).

Поводження з відходами – це дії спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення, перероблення, утилізацію, видалення, знешкодження та захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Реєстр місць видалення відходів –це система даних, одержаних у результаті обліку й опису всіх об'єктів і спеціально відведених місць, де здійснюються операції з видалення відходів. Він ведеться на підставі відповідних паспортів, звітних даних виробників відходів. Реєстр складається з двох частин. До першої включають об’єкти утворення відходів. До другої частини – об’єкти оброблення й утилізації відходів інших власників.

Природно-заповідний фонд становлять ділянки суші та водного простору, природні комплекси й об'єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну й іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного та рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

До об’єктів загальнодержавного значення належать: природні заповідники, національні природні парки. Заказники, пам`ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки та парки-пам`ятки садово-паркового мистецтва, залежно від їх цінності й унікальності можуть бути об’єктами загальнодержавного або місцевого значення. Території й об’єкти ПЗФ залежно від походження класифікуються на природні території й об’єкти та штучно створені. До природних територій/об’єктів належать: природні та біосферні заповідники, національні природні та регіональні ландшафтні парки, заказники, пам`ятки природи, заповідні урочища. До штучно створених об’єктів належать: ботанічні сади, дендрологічні та зоологічні парки і парки-пам`ятки садово-паркового мистецтва.

Екологічна мережа – це єдина територіальна система, що утворюється з метою поліпшення умов для формування та відновлення НПС, підвищення природно-ресурсного потенціалу території України, збереження ландшафтного та біологічного різноманіття, місць оселення та зростання цінних видів тваринного та рослинного світу, генетичного фонду, шляхів міграції тварин через поєднання територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також інших територій, які мають особливу цінність для охорони навколишнього природного середовища та підлягають особливій охороні.

Курортом є освоєна територія, яка розташована на землях оздоровчого призначення, що має природні лікувальні ресурси, необхідні для їх експлуатації будівлі та споруди з об'єктами інфраструктури та використовується з метою лікування, медичної реабілітації, профілактики захворювань і для рекреації та підлягає особливій охороні.

Під природними лікувальними ресурсами або факторами слід розуміти певні елементи навколишнього природного середовища, які за своїми природними властивостями здатні здійснювати лікувально-оздоровчий вплив на фізіологічний і психологічний стан організму людини, поновлюючи його життєві сили. До них належать: мінеральні та термальні води, лікувальні грязі, озокерит, ропа лиманів та озер, морська вода. За характером природних лікувальних ресурсів курорти поділяють на курорти загальнодержавного та місцевого значення.

Питання для обговорення

1. Основні напрями державної політики у сфері поводження з відходами.

2. Відходи як об’єкт правового регулювання. Правова класифікація відходів.

3. Правовий режим поводження з відходами: радіоактивними, твердими побутовими, небезпечними.

4. Функції органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо поводження з відходами: облік, моніторинг та інформація про відходи.

5. Основні види правопорушень у сфері поводження з відходами та застосування юридичної відповідальності.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...