Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Надра – це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин



Надра – це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення й освоєння.

Геологічне вивчення надр являє собою спеціальні роботи та дослідження, спрямовані на отримання інформації про надра з метою задоволення потреб суспільства.

Корисні копалини –природні мінеральні речовини, які можуть використовуватися безпосередньо або після їх обробки (ст.6 КУпН поділяє їх за своїм значенням на дві групи, а саме: корисні копалини загальнодержавного та місцевого значення).

Користування надрами здійснюється на підставі гірничого відводу, ліцензії та угоди про розподіл продукції, якщо користувачем надр є інвестор.

Правова охорона надр – це система заходів (організаційних, технічних, технологічних, соціально-економічних, екологічних, правових), передбачених чинним законодавством України, спрямованих на забезпечення раціонального використання надр і мінеральних ресурсів, недопущенню шкідливого впливу робіт, пов’язаних із користування надрами, на збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд, запобігання шкідливому впливу гірничих робіт на стан навколишнього природного середовища, життя та здоров’я людей.

Атмосферне повітря – це природна суміш газів, що знаходиться за межами жилих, виробничих та інших приміщень.

До основних забруднювачів атмосферного повітря, крім шкідливих речовин, що викидаються промисловими підприємствами, забруднень від усіх видів транспорту, належать також транспортні та виробничі шуми, іонізуюче, електромагнітне та радіоактивне випромінювання, вібрації, світлові та теплові впливи.

Під шумом розуміють усі неприємні та небажані звуки, які заважають нормально працювати, сприймати інформаційні звукові сигнали, відпочивати. Рівень шуму в природному середовищі складає 30 – 60 дБ.

Ультразвук – це механічні коливання пружного середовища з частотою, що перевищує верхню межу чутності–20 Кгц. Інфразвуком називають акустичні коливання з частотою нижче 20 Гц.

Питання для обговорення

1. Поняття та структура державного фонду надр і державного фонду родовищ корисних копалин.

2. Загальна характеристика права користування надрами: поняття, суб’єкти, об’єкти та види права надрокористування.

3. Підстави та порядок виникнення, зміни, призупинення та припинення права користування надрами. Спеціальні дозволи на користування надрами. Підстави та порядок надання та вилучення гірничих відводів.

4. Законодавчі заходи щодо охорони надр.

5. Державний контроль і нагляд за веденням робіт з вивчення, використання й охорони надр.

6. Атмосферне повітря як об’єкт правової охорони.

7. Правове регулювання охорони атмосферного повітря.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 579 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...