Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання до теми. До суду звернулася Мілоська з позовом про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної ПАТ "Зоря"



Задача

До суду звернулася Мілоська з позовом про відшкодування майнової та моральної шкоди, заподіяної ПАТ "Зоря". Позивач зазначила, що при проведенні хімічної обробки поля пестициди, агрохімікати вітром рознесені і по її дачній ділянці, на якій вона працювала на той час. Розповсюдившись повітряно-крапельним шляхом, отруйні речовини вплинули на стан її здоров' я. Міловська тривалий час знаходилася в лікарні в реанімаційному відділенні (за висновком експертизи позивач отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості та перебувала в лікарні на стаціонарному лікуванні 21 день), отримала інвалідність. Представники відповідача вимоги позивача не визнали, стверджували, що обробка поля проводилася речовинами, які не є забороненими для використання в сільському господарстві.

Вирішіть справу. Охарактеризуйте правовідносини, що виникли. Який порядок та умови відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю громадян у зв'язку з порушенням законодавства в галузі забезпечення вимог екологічної безпеки?

Контрольні питання

1. Поняття та загальна характеристика юридичної відповідальності в екологічному законодавстві.

2. Функції юридичної відповідальності: компенсаційна, стимулююча, каральна.

3. Підстави виникнення та притягнення до юридичної відповідальності в екологічному законодавстві.

4. Визначення та головні ознаки екологічного правопорушення: злочини та проступки.

5. Особливості, склад екологічного правопорушення.

6. Види юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства: кримінальна, цивільно-правова, дисциплінарна та адміністративна.

7. Екологічні спори та їх сутність.

8. Види та механізм вирішення екологічних спорів.

Питання для самостійного опрацювання

1. Сучасний стан законодавства про морську екологічну зону та континентальний шельф.

2. Правова охорона морської екологічної зони та континентального шельфу.

3. Державні органи, які забезпечують охорону суверенних прав України у морській економічній зоні та континентальному шельфі.

4. Особливості застосування юридичної відповідальності за правопорушення щодо охорони морської економічної зони та континентального шельфу.

5. Загальна характеристика екологічної мережі України: об’єкти, правове забезпечення її формування.

6. Відповідальність за порушення законодавства про екологічну мережу.

Питання для самоперевірки

1. Як здійснюється правове забезпечення охорони живих ресурсів виключної (морської) економічної зони?

2. У чому вбачаються особливості правової охорони рибних ресурсів і морського середовища?

3. Які державні органи забезпечують охорону суверенних прав України у морській економічній зоні та континентальному шельфу?

4. У чому полягають особливості застосування юридичної відповідальності за правопорушення щодо охорони морської економічної зони та континентального шельфу?

Література: [1; 9–18; 68–71; 72–75; 80; 81; 85; 89; 93].





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 336 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...