Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості



Юридична відповідальність за екологічні правопорушення являє собою сукупність правових норм, які передбачають покладання обов’язків потерпати негативні наслідки у виді застосування відповідних санкцій, що накладаються за заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу.

Екологічне правопорушення –це протиправне діяння (дія) або бездіяльність, що порушує встановлений екологічний правопорядок і за вчинення якого законом передбачена юридична відповідальність.

Екологічна шкода –це негативний вплив на навколишнє середовище, який викликаний антропогенною діяльністю людини та повязаний із забрудненням НПС, виснаженням природних ресурсів, пошкодженням або руйнуванням екологічних систем.

Антропологічна шкода в сучасних умовах є особливим різновидом екологічної шкоди. Вона може вчинятися здоров’ю людини через негативний вплив забрудненого навколишнього середовища (фізіологічна шкода) та шкода, що впливає на стан майбутніх поколінь (генетична шкода).

Функції юридичної відповідальності за екологічні правопорушення:

– забезпечувальна;

– превентивна;

– компенсаційна;

– стимулююча;

– виховна;

– каральна.

Підставою для покладання юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства є правопорушення, вчинене у сфері природокористування, відтворення природних ресурсів, охорони НПС і забезпечення екологічної безпеки.

Екологічне правопорушення має свій об’єкт і об’єктивну сторону й охоплює своїх суб’єктів і суб’єктивну сторону правопорушення.

Екологічні правопорушення викликають юридичну відповідальність осіб, які їх здійснили. Відповідно до ст.68 ЗУ "Про охорону НПС" порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність.

Екологічний спір – це особливий вид правових відносин, в основі яких лежать розбіжності суб’єктів, що виявляються в процесі виникнення, реалізації, зміни чи припинення екологічних прав, їх охорони (захисту) у зв’язку з порушенням прав і законних інтересів (чи їх визнанням) щодо володіння, користування або розпорядження об’єктами природи.

Екологічне законодавство виділяє спори у галузі охорони НПС (Ст. 67 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища"); спори з питань охорони атмосферного повітря (ст. 33 ЗУ "По охорону атмосферного повітря"); спори з питань використання й охорони вод та відтворення водних ресурсів (Ст. 109 ВК України); спори з питань охорони, захисту, використання та відтворення лісів (Ст. 103 ЛК України) та інші.

Питання для обговорення

1. Поняття, функції юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

2. Підстави юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

3. Юридичний склад екологічного правопорушення.

4. Застосування дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності за екологічні правопорушення. Особливості застосування цивільно-правової відповідальності за порушення екологічного законодавства.

5. Особливості розгляду екологічних спорів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 580 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...