Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 1: Криміналістична характеристика злочинів проти безпеки рузу та експлуатації транспорту



ВІДПОВІДЬ: Дорожньо-транспортні пригоди за механізмом виникнення поділяються на зіткнення, перекидання транспортних засобів; наїзди на пішоходів, велосипедистів, рухомий транспорт, нерухомі транспортні засоби; падіння пасажирів, інші події. ДТП відносяться до необережних злочинів, викликаних недотриманням відповідних правил. Для них характерний взаємозв’язок суб’єктивних і об’єктивних факторів. Суб’єктивні - дії водія, поведінка пішоходів, пасажирів. Об’єктивні - умови дорожньої обстановки, технічний стан транспорта, погодні умови.

Виділяють чотири групи факторів, що впливають на виникнення ДТП: 1. Порушення певними особами правил безпеки руху та експлуатації транспорту. 2. Несправність транспортних засобів. 3. Несприятливі дорожні умови. 4. Випадкові причини.

Одним із елементів криміналістичної характеристики цих злочинів є дані, що характеризують дорожню обстановку. За характером дорожня обстановка може бути: простою - водій має достатньо часу для сприйняття небезпеки, що виникла, і прийняття заходів по запобіганню наслідків; складною - у водія залишається мало часу для оцінки небезпеки, що виникла, і прийняття правильного рішення; дуже складною - перешкода, що виникла, вимагає прийняття водієм екстрених заходів; аварійною - водій, в силу дії законів механіки і психофізичних закономірностей, уже не може прийняти ефективні заходи для уникнення шкідливих наслідків.

Для ДТП характерна наявність слідів, що являються джерелом інформації про характер і механізм події, його учасників, причини і умови, які сприяли виникненню події: на дорозі - сліди вільного качення і гальмування колес, заноса, крові, волочення потерпілих, осколки скла фар, кусочки фарби, речі потерпілого, відламані деталі, частини вантажу, що перевозився; на предметах дорожньої обстановки - від виступаючих частин транспорту; у потерпілих - крім тілесних ушкоджень, відбитки малюнка протектора, інших частин транспорту; на транспортних засобах - сліди удару, поламки, кров, волокна, відбитки структури тканини, несправ-

ності систем.

В залежності від ситуації, яка склалась на початку розслідування, ДТП можна групувати:

− водій і транспорт знаходяться на місці події;

− транспорт залишився, а водій зник;

− водій зник разом з транспортом.

В першому випадку основна увага направляється на дослідження обстановки і слідів події, з’ясування обставин порушення правил, механізму події. В другому - досліджуються причини (окрім зазначених раніше) зникнення водія, вживаються заходи по його розшуку і затриманню. В третьому (особливо при відсутності очевидців) - зусилля слідчого спрямовуються на встановлення факту ДТП, обставин, розшук водія і транспорту, очевидців.

Детально з’ясовуються умови руху транспорту на місці події: основні параметри дороги (тип покриття, його стан, ширина проїзної частини, кількість полос руху в одному напрямку, наявність і характер дорожніх знаків, інтенсивність руху транспорту і пішоходів, спосіб регулювання руху, освітлення), умови видимості й оглядності, стан погоди, наявність перешкод (ремонт дороги), місце розташування і взаємне розташування транспорту в певний момент

Досліджуються: технічний стан транспорту і відповідність його норма-

тивним вимогам; дії водія при керуванні транспортом і запобіганню події; в цілому його поведінка водія у зв’язку із розслідуванням події (швидкість руху транспорту в момент виникнення небезпеки, вжиті ним заходи по зупинці транспорту, стан водія); чи не є водій у стані сп’яніння, умисно чи необережно порушені правила дорожнього руху.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 314 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...