Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 1. Криміналістична характеристика розкрадань, крадіжок, пограбувань, розбоїв та інших посягань у сфері економіки



ВІДПОВІДЬ: Загальну криміналістичну характеристику складають такі положення: 1) крадіжки - один із самих розповсюджених злочинів; 2) крадіжки вчиняються таємно; 3) характерною рисою даного злочину є наявність прямого умислу крадіжки вчиняються навмисно, іноді після попередньої змови осіб; 4) способи крадіжок - різноманітні; 5) предметом злочинного посягання може бути будь-яке майно. Необхідно також відзначити, що основними способами вчинення грабежів та розбійних нападів є: 1) напад на відкритій місцевості, який вчиняється з використанням фактора раптовості (ривок валізи, шапки і т. ін.) без застосування насильства; 2) напад на громадян в житлових приміщеннях з проникненням в них під яким-небудь виглядом або насильницьким шляхом; 3) напад на відкритій місцевості, із застосуванням або погрозою застосування насильства; 4) напад на працівників державних або громадських організацій у приміщеннях цих організацій; 5) напад на громадян в рухомому складі залізничного або іншого виду транспорту, 6) напад на водіїв автомашин з метою заволодіння автомашиною, грішми або цінним вантажем.

Слідова картина характеризується тим, що на місці злочину залишається мало слідів злочину і інших речових доказів. Очевидці, як правило, не можуть споглядати всю картину злочину; в своїх показах вони розповідають тільки про окремі елементи події. Нерідко свідків-очевидців по даній категорії справ зовсім немає. Потерпілі в силу свого нервового потрясіння викликаного злочином, сприймають картину події у перекрученому вигляді. Потерпілим іноді здається, що злочинців було більше, ніж насправді, що це були люди "великого зросту", "із звірячим обличчям" і т.п.

Особа злочинця характерна тим, що це людина, яка не працює, веде аморальний спосіб життя, систематично зловживає алкоголем, вживає наркотики, значний процент серед даної категорії осіб раніше судимі. Жертва розбійного нападу попередньо намічається з врахуванням посади, роду занять та матеріальної забезпеченості, при пограбуваннях часто підбирається жертва, яка не в змозі дати активну відсіч в силу вікових та інших факторів. Частіше нападам піддаються люди, які зловживають спиртними напоями, а також схильні до зв'язків з жінками легкої поведінки.

ПИТАННЯ 2: Дослідча перевірка відомостей про ці злочини і особливості порушення кримінальних справ. Використання оперативно-розшукових можливостей у розкритті та розслідуванні цих злочинів.

ВІДПОВІДЬ: До обставин які підлягають встановленню відносяться: 1) чи мав місце злочин; 2) спосіб вчинення злочину; 3) час, місце та інші обставини злочину; 4) що викрадено, кому воно належало, розмір матеріальних збитків; 5) особа злочинця (злочинців); 6) особа потерпілого та ушкодження, які нанесені йому; 7) наявність пособників, підмовників, збутників майна та ін.; 8) обставини, які сприяли злочину.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 981 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...